Buitenbaden in Coevorden kunnen moeilijk badmeesters en -juffen vinden

Langs onder meer dit bad moeten straks tenminste twee badmeesters of -juffen staan
Langs onder meer dit bad moeten straks tenminste twee badmeesters of -juffen staan © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Buitenbaden in de gemeente Coevorden zitten zonder voldoende personeel. Over een maand begint het zwemseizoen weer, maar dan moeten er wel mensen bij. Zo zoekt Bosbad Noord-Sleen een extra toezichthouder en zit Bosbad Zwinderen nog helemaal zonder badjuffen en badmeesters.
Twee seizoenen lang konden de buitenbaden niet de volledige bezoekersaantallen verwelkomen, door de coronamaatregelen. Nu dat probleem uit de weg lijkt te zijn, dient het volgende zich aan. Als de baden niet snel (extra) personeel vinden, kunnen ze maar beperkt open of helemaal niet. In april start het zwemseizoen weer.

Zonder extra personeel minder bezoekers of dicht

Bosbad Noord-Sleen zoekt naarstig naar een extra toezichthouder. Een badmeester of -juf dus. Als dat niet lukt, kan het bad niet voldoende veiligheid garanderen op hete dagen, wanneer het extra druk is. "Gelukkig hebben we nu nog een aantal flexibele collega's", zegt Nicole Piening, teamleider bij Bosbad Noord-Sleen. "Dat is wel aanpoten. Als we bij bijvoorbeeld weer een hittegolf meer dan duizend bezoekers per dag krijgen, wat heel normaal is, kunnen we dat niet aan. Dat zou zo jammer zijn."
Buitenbaden in Coevorden moeten deze maand personeel vinden
Even verderop in de gemeente, in Zwinderen, staat het water nog meer aan de lippen. Momenteel heeft dat bad geen enkele badmeester of badjuf meer in dienst. "Vorig jaar hebben we afscheid genomen van onze laatste twee badjuffen", vertelt bestuurslid Piet Reurink van Bosbad Zwinderen. "Daarvoor hebben we nu vacatures geplaatst, maar het is lastig om mensen te vinden."

Lastig badmeesters en -juffen op te duiken

Het werk is seizoensgebonden, met vooral in de heetste periode lange dagen en zonder mogelijkheid om zelf op lange zomervakantie te gaan. Dat maakt het volgens de bestuursleden lastig. Piening: "Je moet een beetje gek zijn, heel veel passie hebben voor het zwemmen en met mensen omgaan. Ook moet je er niet financieel van afhankelijk zijn."
Daarnaast is het een baan met verantwoordelijkheid. "Je hebt de papieren nodig, omdat je lang de kant staat en de veiligheid moet kunnen garanderen. Maar wij kunnen mensen met cursussen daarbij helpen, voordat het seizoen begint", aldus Piening.

'Niet open is geen optie'

De gemeente Coevorden ziet het probleem ook en wil graag ondersteuning bieden in het zoeken naar een oplossing. Wethouder Joop Brink denkt dat het verbinden van de vier zwembaden, binnenbad De Swaneburg in Coevorden en de bosbaden in Noord-Sleen, Zwinderen en Zweeloo, daarvoor kan zorgen. "Misschien kunnen de baden het personeel onderling verdelen en ik denk dat we met werving en opleiding ook een eind kunnen komen."
Brink benadrukt het belang van de drie buitenbaden in de gemeente Coevorden: "In De Swaneburg kan het hele jaar gezwommen worden, maar in de zomerperiode is het natuurlijk heerlijk om bijvoorbeeld het schoolzwemmen in de buitenbaden te laten plaatsvinden. Dat is dichter bij huis en bij de school."
"Onze baden zijn ontzettend belangrijk voor de samenleving, voor een gezonde leefstijl en voor de sportactiviteiten. Het is geen optie dat ze zonder personeel komen te zitten", sluit Brink af.

Goede hoop

Piet Reurink heeft, ondanks de lastige klus, goede hoop dat het bad in Zwinderen gewoon open kan in april: "Ik heb er voor negentig procent vertrouwen in. We hebben een paar sollicitatiegesprekken staan. Als we de drie nieuwe collega's hebben, kunnen we hopelijk weer bijna 40.000 bezoekers ontvangen, zoals drie jaar geleden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl