Petitie tegen transferium bij De Punt na week 1100 keer ondertekend

Transferium De Punt
Het transferium bij de Punt kan er komen, maar dan moet het stikstofvrij aangelegd kunnen worden © Provincie Drenthe
Inwoners van Tynaarlo en Glimmen zijn een petitie gestart tegen de mogelijke aanleg van een transferium bij De Punt. De komst ervan is volgens de inwoners zinloos en leidt tot onnodige beschadiging van de natuur. Zo'n 1.100 mensen hebben inmiddels digitaal hun handtekening onder de petitie gezet.
De provincie Drenthe wil het transferium aanleggen langs de A28, tussen de snelweg en de afrit Eelde/De Punt. Er komen tweehonderd parkeerplaatsen en er komen bushaltes voor de snelbussen van Qbuzz naar Groningen. Ook komen er nieuwe opritten naar de A28, die veiliger moeten worden dan de huidige.

Stikstofpauze

De kleine groep inwoners verzet zich tegen de plannen en wil met de petitie richting de gemeente Tynaarlo stappen. Zowel de gemeente als provincie heeft al in 2017 ingestemd met de komst van het transferium, maar door de landelijke stikstofuitspraak werd er twee jaar later noodgedwongen op de pauzeknop gedrukt.
De provincie onderzoekt inmiddels of het project zonder stikstofuitstoot kan worden voltooid. Dat moet ook wel, want het transferium komt pal naast het Nationaal Park Drentsche Aa. Dat heeft de status Natura-2000, waar strenge stikstofregels gelden voor bouwprojecten.

Hoop op Tynaarlo

Vandaar de petitie, zeggen de initiatiefnemers. Ze hebben hun hoop gevestigd op het college van burgemeester en wethouders, en de gemeenteraad van Tynaarlo. Die moeten namelijk nog beslissen over een nieuw bestemmingsplan. Wil Tynaarlo dat niet, dan mag de provincie niet beginnen met bouwen. Het CDA in Tynaarlo riep vorig jaar september op om het transferium snel aan te leggen.
De Drentse politiek praat al meer dan tien jaar over het transferium. Erik Bazuin uit Glimmen, een van de initiatiefnemers van de petitie, noemt de argumenten voor de komst ervan gedateerd. "Eén van de belangrijkste redenen destijds was de verwachting dat het aantal files op de A28 zou toenemen. Maar dat is niet gebeurd, het verkeer staat bijna nooit stil", zegt Bazuin.

'Overbodig'

Bovendien is er al een groot transferium in Haren, luttele kilometers verderop, waar honderden auto's kunnen staan. Dat maakt een transferium bij De Punt volgens de groep inwoners overbodig.
De provincie denkt juist dat het plan veel voordelen heeft. Busreizigers uit het noorden van Drenthe kunnen sneller in Groningen komen en zullen hun auto vaker laten staan, is het idee.

Otters en ijsvogels

Voor de natuur heeft het transferium echter desastreuze gevolgen, denkt Bazuin. De groene entree van Glimmen en De Punt zal verdwijnen en het wordt er een stuk drukker, vreest hij. Het leefgebied van verschillende beschermde diersoorten zal volgens hem worden vernietigd.
"Er leven bevers en otters met jongen, dat hebben we op camerabeelden gezien. En er broedt zelfs een ijsvogel. De ecologische scan van de provincie is ook al tien jaar oud en het gebied is veranderd", stelt de Glimmenaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.