Gereformeerde kerk Hooghalen sluit door vergrijzing: 'Pijnlijke keuzes'

20220226 Dorpskerk Hooghalen
Psalmbord in de Gereformeerde Kerk in Hooghalen © RTV Drenthe / Steven Ophoff
De gemeenschap van de Gereformeerde Kerk in Hooghalen moet afscheid nemen van haar kerkgebouw. De gemeente gaat zich aansluiten bij de kerken in onder meer Smilde en Assen-Zuid.
Meer kerken sluiten door secularisatie, maar die in Hooghalen had nog genoeg kerkgangers, beweert kerkganger Johan Janssen. "Het is de vergrijzing. De gemiddelde leeftijd ligt hier boven de 75. De bestuurders hebben deze kerk met verve geleid, maar ook vanwege hun leeftijd houdt het een keer op. En als er dan geen aanwas is, dan moet de kerk keuzes maken. En dat zijn pijnlijke keuzes."
Gereformeerde kerk Hooghalen sluit door vergrijzing: 'Pijnlijke keuzes'
Organist Geke Wolters gaat met haar gezin straks naar de kerk in Oosterwolde. De kerk in Hooghalen gaat ze missen. "Ik weet het zeker: bij een andere gemeente vind je je plek. Je hoort er thuis. Je hebt er mensen waar je het geloof mee deelt, maar het is wel het moment. Het geeft wel een dubbel gevoel."

Notulen uit 1947

De classis, het regiobestuur, leidt nu het afstoten van de kerk in goede banen. Vanuit de classis is een interim-bestuur aangesteld onder leiding van Bert Gringhuis. "Je moet zorgen dat het in goede harmonie gebeurt. Dat is erg belangrijk want er leven veel emoties op dit punt." Aan hem valt mede de taak om de administratie van de kerk door te spitten. "Werkelijk alles werd opgeschreven vroeger", zegt Gringhuis terwijl hij de notulen van de Gereformeerde Jongens- en Meisjesvereniging van juli 1947 omhoog houdt.
Uiteindelijk is de classis ook verantwoordelijk voor de verkoop van het gebouw en de naastgelegen predikantenwoning. Voor die tijd kan nog afscheid genomen worden van het gebouw, op zaterdag 19 maart tussen 15.00 en 17.00. De dag erna is dan de laatste dienst. Organist Geke Wolters hoopt dat zoveel mogelijk mensen die dienst bij komen wonen, zodat ze nog een keer met de hele gemeente mogen zingen. "De gemeente zingt gewoon goed in Hooghalen. Het gebouw klinkt goed, maar de mensen zingen ook goed. Ze zijn zo enthousiast hier. Het komt soms van onderuit de tenen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl