Oranjeborg neemt De Brink-Akker niet over

De Brink-Akker wordt niet meer overgenomen door Oranjeborg (Rechten: RTV Drenthe/Josien Feitsma)
De Brink-Akker wordt niet meer overgenomen door Oranjeborg (Rechten: RTV Drenthe/Josien Feitsma)
Zorginstelling Oranjeborg ziet af van de overname van De Brink-Akker in Wijster. De zorginstelling ziet geen heil meer in overleg met de gemeente Midden-Drenthe.
In december werd al bekend dat de gemeente een locatie van Oranjeborg niet vindt passen in het bestemmingsplan. Dat wekte verbazing bij de zorginstelling, omdat de gemeente eerder nog enthousiast zou zijn geweest over de overname.

'Buik vol van Drenthe'

"We trekken ons terug omdat de gemeente niet meewerkt", laat directeur interne zaken Henk Stokvis van Oranjeborg in een korte reactie weten. Voorlopig gaat de instelling geen andere locatie in onze provincie openen. Stokvis: "We hebben onze buik nogal vol van Drenthe."

'Niet in bestemmingsplan'

In een brief aan Oranjeborg motiveerde Midden-Drenthe haar standpunt. Volgens de gemeente heeft de grond van De Brink-Akker wonen als hoofdbestemming. Woningen mogen wel een zorgfunctie hebben, als deze maar ondergeschikt is aan het wonen. De zorg die Oranjeborg biedt is volgens Midden-Drenthe te intensief en overvleugelt de woonfunctie.
Omwonenden uit Wijster maakten zich al eerder zorgen over de komst van de zorginstelling in hun dorp. Mensen waren ongerust dat er bij Oranjeborg cliënten zouden worden opgevangen met een verstandelijke beperking of psychische problemen in combinatie met een verslaving.

'Wat is dit voor gemeente?'

In december vorig jaar liet Frank Fagel, directeur externe zaken van Oranjeborg, weten 'een naar gevoel' te hebben overgehouden aan het overleg met de gemeente. "Vlak nadat we hoorden dat we het hoogste bod hadden op de locatie hebben we de gemeente gemaild over onze komst. Daarop antwoordde een ambtenaar dat de gemeente geen bezwaar had.

Lees meer: We hebben veel meegemaakt, maar dit spant echt de kroon

Van de wethouder hoorden we veel later ineens dat onze instelling niet past binnen het huidige bestemmingsplan. We hebben veel meegemaakt, maar dit spant echt de kroon. Wat is dit voor gemeente om tussendoor het ambtelijk en bestuurlijk standpunt opeens te wijzigen?”
De gemeente ontkent in de brief het wijzigen van het standpunt over de overname door Oranjeborg.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.