Militairen uit Assen onderweg naar Roemenië, uitgezwaaid op Schiphol

Militairen uit Assen checken in op Schiphol
Militairen uit Assen checken in op Schiphol © ANP
Zo'n 30 militairen van de Luchtmobiele Brigade in Assen en Schaarsbergen zijn vanochtend vertrokken naar Roemenië voor een oefening in het oosten van het land. De oefening zou plaatsvinden in Duitsland, maar is vanwege de Russische inval in Oekraïne verplaatst naar Roemenië. De rest van de 150 militairen volgt later vandaag en morgen.
Op verzoek van de NAVO wordt de gereedheid verhoogd en de zichtbaarheid vergroot. Geplande oefeningen worden daarom mogelijk verplaatst naar regio's in Oost-Europa, wat dus het geval is bij de oefening van de Luchtmobiele Brigade. Het gaat om een oefening van zo'n vier weken, waarna de militairen terugkeren naar Nederland.

Signaal naar Rusland

De militairen uit Assen gaan in Roemenië samenwerken met een Amerikaanse en een Roemeense eenheid. De oefening is mede bedoeld om een geruststellend effect te hebben op Roemenië. Daarnaast geeft de NAVO op die manier het signaal af Rusland dat het militaire bondgenootschap paraat staat.
"Met deze training laten wij in een internationale oefening zien dat wij als NAVO-landen een sterk bondgenootschap koesteren", zegt commandant luitenant-kolonel Laurens van Leusse, die met zijn bataljon afreist naar Noord-Oost Roemenië.

'Niemand hoopt dat militairen nodig zijn'

De Nederlandse militairen zullen niet worden ingezet als bewakers van de Roemeens-Oekraïense grens. Mocht een NAVO-land het doelwit worden van een aanval, keert de eenheid uit Roemenië terug naar huis.
"Als uiteindelijk inzet in Oekraïne of bij de grens nodig is, dan gaan daar andere militairen heen. Wij gaan echt op oefening", zegt majoor Maarten Grendel van de Luchtmobiele Brigade. "Maar ik kan niet voorspellen wat er gaat gebeuren. Als het aan de orde is, dan gaan er andere processen spelen. Niemand hoopt dat militairen uiteindelijk nodig zijn."

'Voelt anders'

Op Schiphol is van spanning bij de militairen die op het vliegtuig stappen weinig te merken en de sfeer is ontspannen. Desondanks heeft de oefening wel een geheel andere lading dan anders, zegt commandant Van Leusse.
"Natuurlijk is het een andere situatie en we volgen de ontwikkelingen in Oekraïne op de voet. Dat maakt deze oefening ook speciaal voor ons, maar de inhoud van de oefening is zoals we het altijd doen."
De militairen van de Luchtmobiele Brigade zijn de eerste Nederlandse troepen die naar Oost-Europa gaan sinds de start van de Russische invasie. Wel zijn er eenheden namens de NAVO permanent aanwezig in Litouwen.

Wapens naar Oekraïne

Er zijn geen plannen om Nederlandse troepen de grens met Oekraïne te laten oversteken. Wel stuurt Nederland antitankwapens, luchtdoelraketten, scherpschuttergeweren en munitie naar het land. Veel van die militaire goederen zijn afkomstig uit het munitiedepot in Veenhuizen.
De wapens zijn de afgelopen dagen in vrachtwagens geladen en vliegen met een militair transportvliegtuig vanaf Eindhoven naar een niet nader genoemd land in Oost-Europa. Daarna gaan de wapens, maar ook helmen en scherfvesten, over de weg naar Oekraïne.
Militairen uitgezwaaid op Schiphol

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl