Wat gaat er gebeuren met de Weeshuisweide in Coevorden?

Over een tijdje moet de Weeshuisweide er veel levendiger uitzien dan nu
Over een tijdje moet de Weeshuisweide er veel levendiger uitzien dan nu © RTV Drenthe / Dylan de Lange
De gemeenteraad in Coevorden beslist vanavond over de toekomst van de Weeshuisweide, achter het kasteel en het gemeentehuis. Een berceau, een theaterplaats en een gracht van bloemen maken deel uit van de plannen in het kader van het project Kasteelpark.
Later is het gebied rondom de markt en de haven aan de beurt. Toch stuiten de plannen voor de Weeshuisweide op wat weerstand, vlak voordat de raad er een klap op wil geven.
Met het Programma Binnenstad wil Coevorden haar rijke historie prominent naar voren laten komen in het straatbeeld. Zo is inmiddels het stationsgebied aangepakt, worden de winkelstraten ingericht en staat nu het onderdeel kasteelpark op de agenda. Daarin speelt de Weeshuisweide een grote rol. Later komt het gebied Markt en Haven aan bod.
Voor het Kasteelpark kosten de plannen 1,5 miljoen euro. Daarvoor krijgt de weide achter het gemeentehuis en het kasteel onder meer een berceau, dat is een soort loofgang waar mensen doorheen kunnen lopen, een theaterplaats, speelplekken voor jeugd en een bloemengracht.
Tekst gaat verder na de video
Wat gaat er gebeuren met de Weeshuisweide in Coevorden?
"De basis voor de plannen hebben we in 2019 met honderden mensen in de stad gemaakt", zegt programmamanager Gert van der Kooi. "De Weeshuisweide gaat het verhaal van het kasteel vertellen. Het verhaal van de vesting Coevorden is iets anders en dat vertellen we door onder meer stadsgravures en de grachten in het Van Heutszpark. Voor de Weeshuisweide geldt dat we nadrukkelijk het zicht op het kasteel willen behouden."

Berceau

De Weeshuisstraat is hierin een belangrijke factor. "Het is de oudste straat van Coevorden. Aan die route komt een berceau aan de kant van de weide. Een loofgang met bogen die uit elkaar staan, zodat het een transparant zicht geeft op de weide en het kasteel daarachter, maar het bakent toch het park af."
Aan de andere kant van de Weeshuisstraat vind je de achterkant van de winkels die aan de Friesestraat zitten. Om dat aanzicht vanaf de weide te verfraaien, heeft de gemeente ook een idee: "We willen die achterkant opleuken met mooiere gevels, waarvoor de ondernemers subsidie kunnen krijgen. En er komt een heg, om het zicht op bijvoorbeeld het afval te bedekken."

Bloemengracht

Langs de citadelpunten ligt er nu alleen een gracht bij hoog water, zoals de afgelopen dagen het geval was. Als het aan de gemeente ligt, wordt dit straks voor een deel opgevuld met een blauwpaarse bloemenzee. "Nu groeit op die plek riet, maar de bewoners aan de Aleida Kramersingel kunnen op deze manier de citadelpunten niet zien. We creëren straks een gracht met verschillende bloemen, die het hele jaar bloeien. Die bloemenzee eindigt in een stukje water, onder het vlonderpad bij het gemeentehuis."
Dat daar wel wat water komt, heeft een archeologische reden. "Voor de bouw van het gemeentehuis is hier al archeologisch onderzoek verricht. Zo kunnen we hier wel iets dieper graven en een echt stukje watergracht maken", legt Van der Kooi uit.
Dat zijn de belangrijkste plannen voor de Weeshuisweide, die verder een theaterspeelplaats krijgt, waar evenementen gehouden kunnen worden. Daarnaast komt er meer groen in combinatie met speelplekken voor jeugd.
Zo moeten de berceaupoorten er volgens de gemeente uit komen te zien: transparant
Zo moeten de berceaupoorten er volgens de gemeente uit komen te zien: transparant © Gemeente Coevorden
Vanavond stemt de raad over de plannen. Bij de commissievergadering, twee weken geleden, sprak er een inwoner in: Johan Kranenborg. Weliswaar behoorlijk aan de late kant, maar zoals hij zelf zegt: "Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald."

Architect

Kranenborg, architect van beroep, hoorde van de plannen en vindt dat een berceau niet in Coevorden hoort. Volgens hem kan het geld daarvoor beter besteed worden aan een kasteelgracht met alleen maar water in plaats van bloemen. "Een berceau heeft niks met de historie van Coevorden te maken. Een citadelgracht juist wel. Laat die terugkeren."
Daarvoor heeft de inwoner van Coevorden een plan opgesteld, met drie schetsen van een echte gracht in plaats van een berceau: "De gracht is zo'n dertig centimeter diep. In de breedte variëren de grachten tussen 10, 15 en 25 meter. Hier kunnen kinderen in de zomer in het water spelen en je zou er in de winter makkelijk een schaatsbaan van kunnen maken", droomt Kranenborg.
Ondanks zijn late inbreng van het alternatief, houdt Kranenborg hoop dat zijn plan de gemeenteraad nog op andere gedachten kan brengen: "Het is nooit te laat. Het is maar papier. De plannen staan nog niet vast."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl