Eigenaren kleine supermarkten zien inkomsten tabaksverkoop in rook opgaan

Kleine ondernemers zien inkomsten van tabaksverkoop in rook opgaan
Ondernemer Henk Hoeve in zijn dorpswinkel in Gasselternijveen © RTV Drenthe/Marcel Drent
Er komen steeds strengere maatregelen rond roken; pakjes shag en sigaretten worden telkens duurder en de verkoop wordt steeds moeilijker gemaakt. Vanaf 2024 mag rookwaar mogelijk niet meer verkocht worden in supermarkten, alleen nog in tabaksspeciaalzaken. En dat gaat de kleine dorpssupermarkten hard raken.
Henk Hoeve is vijf jaar de eigenaar van de dorpssupermarkt in Gasselternijveen. Als de nieuwe regels worden ingevoerd, weet hij niet hoe lang hij met de supermarkt het hoofd boven water kan houden. "Tabaksverkoop is 20 procent van mijn inkomsten", vertelt de Hoeve. "Ik ben helemaal vóór een rookvrije samenleving, maar op deze manier is het niet eerlijk tegenover de kleine dorpssupermarkten."

Leefbaarheid achteruit

Als er geen rookwaar meer verkocht kan worden in de supermarkt, betekent dat minder klanten, waardoor ook de verkoop van andere producten terugloopt. "Grote supermarkten zorgen dat er naast hun supermarkt een tabaksspeciaalzaak komt", gaat Hoeve verder. "Dan gaan mijn klanten daarheen voor sigaretten en dan doen ze hun andere boodschappen daar ook. Het gevolg zal ook voelbaar zijn bij de lokale bakker en slager en dus gaat de leefbaarheid in het dorp hier behoorlijk achteruit."
De winkeleigenaar heeft naar aanleiding van de mogelijke wijziging een brief gestuurd naar de voormalig staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. "Hierin stond dat naar mijn inschatting drie- tot vierhonderd dorpssupermarkten verdwijnen. Ook heb ik een rekenmodel bijgevoegd zodat hij zelf kon zien wat voor impact het zou hebben op het inkomen."

'Vijfhonderd dorpswinkels verdwijnen'

Na druk van onder andere Het Vakcentrum, dat opkomt voor kleine ondernemers, heeft Blokhuis een onderzoek laten doen. Hove: "Uit de conclusies kwam naar voren dat er zelfs vijfhonderd dorpswinkels zullen verdwijnen en ook dat de leefbaarheid in de dorpen hierdoor achteruit zou gaan." Voor het vertrek van Blokhuis heeft hij nog een brief - met de uitkomst van het rapport en zijn aanbevelingen - gestuurd naar de Tweede Kamer. "Ik hoop dat de Kamerleden de brief goed gaan lezen en beseffen wat voor gevolgen dit heeft."
Kleine ondernemers zien inkomsten van tabaksverkoop in rook opgaan

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl