Bollenteelt blijft Westerveld verdelen: 'Hier gaan wij niet uitkomen als gemeente'

Tulpen in veld-3
Bollenteelt blijft een heet hangijzer voor de politiek in Westerveld © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
De politiek in Westerveld blijft onderling verdeeld over hoe om te gaan met de bollen- en lelieteelt in de gemeente. De lijsttrekkers van de zeven deelnemende partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen blijven van mening verschillen of er in de toekomst nog ruimte is voor deze sector, of dat die een halt moet worden toegeroepen.
De bollen- en lelieteelt is al jarenlang een heet hangijzer in de gemeente. Het gaat daarbij met name om gewasbeschermingsmiddelen die worden gebruikt. Tegenstanders wijzen erop dat de inzet daarvan kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het zou mede een oorzaak kunnen zijn voor de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson en verstoring in de hormoonhuishouding. Daartegen wordt ingebracht dat de bollenteelt van belang is voor de economie.

'Niet bepalen wat iemand plant'

De VVD vindt dat de gemeente geen rol heeft om bollentelers richtlijnen op te leggen, waar duidelijk wordt in welke mate er gebruik mag worden gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen. "Het lastige is dat wij hier niet uit gaan komen als gemeente. De agrarische sector in Westerveld is een aantal jaren al heel erg belangrijk. De VVD is van mening dat je geen regels moet opleggen bovenop de landelijke regelgeving", vindt lijsttrekker Renate Masselink. "Er is geen sector in Nederland die zo hard aan het verbeteren, veranderen en vooruitgaan is dan de agrarische sector. We zijn er als gemeente niet voor om te bepalen wat iemand op zijn land gaat planten."
"Maar dat is je verschuilen achter het probleem", meent PvdA'er Jan Puper. "Je bent gekozen om namens de inwoners van Westerveld de belangen te behartigen. Je kunt je niet verschuilen achter het landelijke beleid."
(Tekst gaat verder onder de video)
Partijen in Westerveld zijn onderling verdeeld over de toekomst van de bollen- en lelieteelt
Progressief Westerveld (PW), dat bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen de grootste werd in Westerveld, zegt ook werk te willen maken van het probleem. "We hebben te maken met een intensivering van die landbouw, het areaal aan bollenteelt is verviervoudigd. Die toename baart ons grote zorgen." De partij wijst op de juridische mogelijkheden die er zijn om iets te doen. "We kunnen bepaalde teelten op bepaalde plekken niet toestaan", stelt lijsttrekker Michiel van de Kasteelen voor. PW zegt daarmee 'een omslag' te willen maken. De partij wijst ook naar Duurzaam Sterk Westerveld (DSW), die volgens Van de Kasteelen juridisch geen mogelijkheden ziet om een verandering teweeg te brengen.
"Landbouwtransitie is een grote opgave waar we hard aan willen trekken samen met de agrarische ondernemers en de natuurbeweging. Dat is breder dan alleen de bollenteelt", aldus lijsttrekker Geke Kiers van DSW. Ze wijst naar de betrokken partijen, die volgens haar bereid zijn om het probleem aan te pakken. "We hebben er ook al gesprekken over gevoerd, en het blijkt dat er draagvlak voor is onder alle type boeren."

Aandacht voor proef

Het CDA had tijdens het debat aandacht voor de experimenten die gaande zijn, waarbij bollentelers proberen minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. "Laten we die proef ondersteunen, zodat we kennis hebben om in 2030 een nieuwe stap te zetten", meldt CDA'er Gerjo Ballast. In dat jaar moet het gebruik van van de gewasbeschermingsmiddelen drastisch zijn verminderd.
Gemeentebelangen wilde liever het debat over de bollenteelt helemaal niet voeren. "Het ligt nu bij de Commissaris van de Koning. Die is bezig met gesprekken. Dat is niet 'verschuilen'", aldus lijsttrekker Janny Mones. Ze wijst op de dialoog die eerder is stukgelopen. Maar daarmee nam Van de Kasteelen (PW) geen genoegen. "De dialoog lukte niet? Wie bepaalt dat?" De PvdA sluit zich daarbij aan. Lijsttrekker Puper wijst erop dat Gemeentebelangen eerder pleitte voor spuitvrije zones. "Er is niets vanuit jullie koker gekomen en jullie hebben geen initiatief genomen. Het is onvoldoende."

VVD, CDA en Gemeentebelangen zien toekomst in bollenteelt

Op de vraag of er echt toekomst is voor de bollen- en lelieteelt in Westerveld, staken VVD, CDA en Gemeentebelangen als enigen overtuigd hun hand in de lucht. PvdA, D66 en PW lieten die strak langs het lichaam. De laatste partij wierp na deze rondgang op hoeveel verzet er inmiddels op gang is gekomen tegen de teelt. "Soms wordt het door partijen afgedaan als een 'klein groepje actievoerders', maar Meten = Weten (kritische bewonersgroep tegen gebruik gewasbeschermingsmiddelen red.) is gegroeid tot 800 leden. Dat is niet niks. Het probleem leeft daarmee en is een gemeentelijke taak."
Maar onder meer de VVD zal het daarmee oneens blijven, benadrukte Masselink. "Het is geen taak voor de gemeente, dus wij gaan dit niet oplossen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.