Westerveld wil werk maken van woningbouw: 'De regie pakken en aan de bak'

Woningbouw
De lijsttrekkers in Westerveld zeggen het woningtekort te willen aanpakken © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz
De lijsttrekkers in Westerveld zeggen vaart te willen maken met woningbouw in de gemeente. Bij een aantal van hen ligt de nadruk daarbij op initiatieven die vanuit de bevolking komen, blijkt tijdens het RTV Drenthe-verkiezingsdebat. Ook over de permanente bewoning van recreatieparken ontstond discussie.
De VVD ziet maar wat graag nieuwe woningen in de gemeente gebouwd worden. "Kom maar door", aldus Renate Masselink. De liberalen in Westerveld willen dat de gemeente daarvoor grond gaat kopen. "Vervolgens kunnen we een partij vinden die daar kan bouwen, of kijken wat je als gemeente zelf kan doen. Het moet in ieder geval een partij zijn die doet waar behoefte aan is, dus starterswoningen."
Ook de komst van sociale huurwoningen gaat de VVD niet uit de weg. "Daar zijn wij ook voorstander van", meldt Masselink. "Je moet bouwen waar behoefte aan is." Uiteindelijk wil de VVD in Westerveld toe naar duizend nieuwe woningen in de komende tien jaar, zo staat in het verkiezingsprogramma.
Geke Kiers van Duurzaam Sterk Westerveld (DSW) kijkt met name naar initiatieven die 'van onderaf' komen. "We vinden dat initiatieven zelf van de inwoners moeten komen, dan gaat het beter. Want als je zelf het werk doet, heb je last van minder hoge prijzen. Anders bouw je niet voor Westervelders." Maar in dat voorstel kreeg ze Masselink niet mee. "Als je 23 bent, dan heb je geen benul wat je nodig hebt om een woning te bouwen. Laat de gemeente alsjeblieft een draaiboek maken."
(Tekst gaat verder onder de video)
Partijen in discussie over woningbouw
Progressief Westerveld (PW) benadrukt in eerste instantie vooral de eensgezindheid over het thema. "Dit is niet per se een onderwerp waarover we het oneens zijn, integendeel", vindt Michiel van de Kasteelen. Net als DSW wil hij kijken waar inwoners zelf mee komen. Maar dat alleen is volgens hem niet genoeg. "De gemeente moet in actie komen. Het is een gemeentelijke taak om dit op te pakken. Met actief grondbeleid zijn we het dan ook eens."
Bovendien wijst de lijsttrekker van Progressief Westerveld op het 'opvallende' standpunt van de VVD, die ervoor pleit om als gemeente de regie te pakken. "Het is grappig dat de VVD de marktwerking heeft verlaten", sneert hij. Van de Kasteelen heeft ook nog een boodschap voor het huidige college in Westerveld. "Dat heeft mogelijkheden laten liggen om doorbraken te realiseren."

'Regierol voor gemeente'

Naast de VVD en Progressief Westerveld, ziet ook de PvdA heil in het opkopen van grond door de gemeente. "Er moet wat gebeuren, want dat de afgelopen acht jaar was het te weinig. We moeten veel meer de regierol pakken en samen met de inwoners aan de bak", meldt Jan Puper. "En we moeten eens ophouden met alleen maar koopwoningen te bouwen, want er is zo'n schrijnend tekort aan sociale huur."
Daarnaast wijst Puper op de bewoning van recreatieparken in de gemeente. Het gaat volgens hem om 650 bewoners 'die geen kant op kunnen'. Wat de PvdA betreft mogen deze mensen daar best blijven wonen, want daarmee is een deel van het woningnoodprobleem al opgelost, meent Puper. "Bij de schrijnende gevallen moet je maatwerk toepassen. Niet zomaar mensen op straat zetten, maar zorgen dat er een alternatief is."
"Maar recreatieve parken zijn voor recreatie, en als mensen daar permanent gaan wonen dan vervalt die hele recreatieve waarde", is VVD'er Masselink daarop tegen. "Het is tijd om paal en perk te stellen."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Gemeenteraad Westerveld
De zeven lijsttrekkers van de gemeente Westerveld in debat over woningbouw © RTV Drenthe

Ombouw recreatieparken

Voor het ombouwen van vakantieparken tot woningbouw lijkt er meer overeenstemming te zijn. Zowel PW, DSW als D66 zeggen daar werk van te willen maken. "Mits dat veilig kan en het bijvoorbeeld met de bouwvoorschriften goed gaat", aldus Anke Oosterhuis van D66. De democraat pleit verder voor initiatieven vanuit de inwoners, in navolging van andere partijen. "En laten we als gemeente dat begeleiden en ondersteunen."
DSW zegt verder op dat de regie nemen in de woningbouwopgave niet altijd zo makkelijk is. "De gemeente heeft niet alle de capaciteit in huis. Je ziet dat procedures te lang duren, daar moeten we wat aan doen", vindt Kiers. Bovendien kan een deel van het woningtekort volgens haar opgelost worden door bijvoorbeeld vrijgekomen boerderijen op te splitsen in meerdere ruimtes, waardoor er in één klap woningruimte vrijkomt. "We moeten er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen. Als we onze jongeren nu niet 'vasthouden', dan hebben de voorzieningen in Westerveld straks geen draagvlak meer." Kiers vindt daarmee Gerjo Ballast (CDA) op haar pad. "De tijd vraagt nu om harder ingrijpen."
De PvdA sloot het debat af om namens alle partijen te benadrukken dat ze het eens lijken te zijn. "Wij gaan misschien voor meer sociale huur en een andere partij voor koopwoningen. Maar laten we het gewoon met elkaar oppakken, en niet wachten op een college dat er nog komt", stelt hij voor.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl