Lichtjestocht voor Oekraïne in Emmen: 'Waarom moet je oorlog voeren als je al zo'n groot land hebt?'

Wim Zuidersma loopt samen met vrouw Hennie en twee kleinzoons mee in de lichtjestocht
Wim Zuidersma loopt samen met vrouw Hennie en twee kleinzoons mee in de lichtjestocht © RTV Drenthe / Tom Meijers
In Emmen hebben vanavond ongeveer tweehonderd mensen meegelopen in een lichtjestocht om de solidariteit met Oekraïne te tonen.
"Waarom moet je oorlog voeren als je al zo'n groot land hebt", vraagt de kleinzoon van Wim Zuidersma zich hardop af als opa zijn kaarsje aansteekt.
Een scherpe vraag van de jongen die samen met zijn broer, grootouders en ongeveer tweehonderd anderen deelnemen aan de lichtjestocht. Het initiatief komt van de Emmer afdeling van de Socialistische Partij (SP). Lijsttrekker Marc Kuiper geniet als hij naar de steeds groter wordende groep mensen op het Noorderplein in Emmen kijkt: "We willen duidelijk maken dat het ook hier kan gebeuren."

'Hij is knettergek'

Zuidersma en zijn vrouw Hennie vinden het belangrijk om bij de oorlog in Oost-Europa stil te staan. "Het is ons er veel aan gelegen dat we waarderen wat we hebben", zegt Wim. "Poetin is knettergek. Het feit dat hij met één druk op de knop vernietigend uit kan halen, dat boezemt wel angst in."
Daarnaast wijst Wim er fijntjes op dat een oorlog alleen slachtoffers kent: "Altijd zijn de onschuldige mensen het slachtoffer. Daarom is het ontzettend van belang dat wij dit doorgeven aan de jongere generaties, zodat ze weten dat de vrijheid zoals wij dat kennen niet vanzelfsprekend is."
Emmen toont zich solidair met Oekraïne getuige de grote opkomst maandagavond
Emmen toont zich solidair met Oekraïne getuige de grote opkomst maandagavond © RTV Drenthe / Tom Meijers

Burgemeester spreekt toe

Burgemeester Eric van Oosterhout voert de lichtstoet aan en neemt aan het einde van de tocht plaats op een muurtje voor een toespraak. "Weet wat er gebeurt als schurken ideeën hebben over macht, geweld en eigenlijk alleen maar uit zijn op hun eigen gelijk", vertelt hij de toehoorders.
Kijkend naar de diverse opkomst zegt Van Oosterhout het volgende: "Ik ben een beetje ontroerd. Het sterkt mijn gevoel dat wij met elkaar het idee hebben dat het zo niet moet gaan in Europa. Dat doet wel wat met me."

'Aordig doen tegen mensen die niet aordig doen'

Hij roemt tot slot de verschillende initiatieven: "Ik ben trots op het feit dat er links en rechts dit soort initiatieven worden georganiseerd. Dat is hartverwarmend." Ook haalde hij nog even een uitspraak van Daniël Lohues aan om af te sluiten met een boodschap van hoop: "Aordig doen tegen mensen die niet aordig doen. Laten we met elkaar de moed erin houden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl