Wat doen we met al die omgevallen bomen?

20220301-Stormhout Hielke Jensma
Hielke Jensma van Annehiel rondhoutverwerking voor de kratten met brandhout © RTV Drenthe / Steven Ophoff
Dudley, Eunice en Franklin. De drie stormen die eind februari over Drenthe heen kwamen zorgden voor flink wat overlast, waaronder flink wat omgewaaide bomen. Een groot deel van die bomen ligt nu op het land van rondhoutverwerker Hielke Jensma in Hoogersmilde.
"Hier ligt nog wat lariks en wat grove dennen. Daar wat eiken. Alles nog door elkaar. Echt grote jongens. Zonde, maar ja..." Jensma geeft een rondleiding langs de bomen die na de storm bij hem binnenkwamen. Een deel kwam van gemeenten, waar hij een overeenkomst mee heeft. Andere lagen na de storm ineens op de grond in gebieden waar hij toch al aan het rooien was. "De storm zorgde dat er ineens veel meer bomen op de vlakte gingen."
Wat er daarna mee gebeurt hangt af van de kwaliteit van de boom. "We sorteren het hier uit, en daarna zoeken we een bestemming waarmee we een mooi rendement kunnen behalen. Maar ook voor het stuk hout, als de kwaliteit goed genoeg is maken we er geen haardhout van, maar proberen we er een hoogwaardiger product van te creëren."
Wat gebeurt er met al het stormhout?
In de showroom van zijn bedrijf laat Jensma zien wat hij bedoelt met een hoogwaardiger product. Daar staan picknicktafels, overkappingen en schuttingen, maar ook drie uitgesneden uilen. "Die boom heeft zijn best gedaan om te groeien. Die heeft ons zo al een hoop plezier gegeven. Als wij daar dan een product van kunnen maken dat voor langere tijd meehelpt in ons bestaan, ja daar word ik wel blij van."
Overigens lijkt de kwaliteit van de meeste omgevallen bomen daar niet goed genoeg voor. "Daar waar het geschikt is om mooie producten van te maken, denk ik niet dat haardhout of snipperen de oplossing is van de boom, nee. Maar je kunt niet overal een meubel van maken, en als het dan in een kachel belandt heb ik daar niet veel problemen mee."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl