Stelling: Ik ben niet altijd aardig voor anderen

Met de campagne wil SIRE mensen aardiger voor elkaar laten zijn (Rechten: screenshot SIRE-campagne)
Met de campagne wil SIRE mensen aardiger voor elkaar laten zijn (Rechten: screenshot SIRE-campagne)
SIRE begint vandaag met de landelijke campagne #DOESLIEF. In de campagne wordt een beroep gedaan op mensen om aardiger tegen elkaar te doen. In het onderzoek waar Stichting Ideële Reclame (SIRE) zich op baseert blijkt dat mensen zich vervelend gedragen in publieke situaties zoals het verkeer, internet en op straat.
Met de campagne wil SIRE het onbeschaafde gedrag dat mensen soms tonen aan de kaak stellen. Onaardig gedrag komt volgens SIRE het meest voor in het verkeer, op internet, in het openbaar vervoer, in de politiek en in de supermarkt. Volgens het onderzoek wil 87 procent dat we aardiger zijn voor andere mensen. Een kleine 15 procent vindt dat we al aardig genoeg zijn.

Te bang om aan te spreken

Het deel van de mensen dat aangesproken wordt als ze zich onbeleefd gedragen in het openbaar is erg klein. Maar 23 procent wordt gecorrigeerd. Bijna twee derde van de mensen in het onderzoek geeft aan te bang te zijn om iemand op slecht gedrag aan te spreken.

Campagne op radio en televisie

De komende weken is de campagne door heel het land te zien. Er zullen radio- en televisiespotjes ingezet worden. Donderdag zal SIRE de hele dag reageren met hun DOESLIEF-hashtag op onaardig gedrag op sociale media.

Stelling

Vind jij dat je je aardig gedraagt naar anderen? Of vind je dat je misschien iets aardiger mag zijn naar je medemens?

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.