'Gemeenten moeten plekken voor Oekraïense vluchtelingen zoeken'

slaapzaal AZC Paterswolde
Vluchtelingenwerk vraagt om extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen © RTV Drenthe/Marjolein Lauret
Drentse gemeenten moeten zo snel mogelijk kijken of zij extra locaties hebben voor de opvang van vluchtelingen. Daartoe roept Vluchtelingenwerk Nederland op vanwege de verwachte toestroom van Oekraïense vluchtelingen.
"Al voor de Oekraïners kwamen, zaten de vluchtelingenlocaties vol", weet Martijn van der Linden van Vluchtelingenwerk Nederland. "Met de mogelijke komst van duizenden Oekraïense vluchtelingen moeten gemeenten niet enkele weken wachten met het aanbieden van meer plekken. Zij kunnen direct het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hiervoor bellen."

660.000 Oekraïners op de vlucht

Hoeveel oorlogsvluchtelingen vanuit Oekraïne hier naartoe komen, is nog onduidelijk. Meer dan 660.000 mensen zijn nu op de vlucht uit het land, meldt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Maar die hoeven zich niet allemaal als asielzoeker te melden.
Van der Linden: "Zij mogen legaal naar Nederland komen en bijvoorbeeld bij familie of in een hotel verblijven. Bovendien hoeven zij zich geen zorgen te maken over hoe lang ze mogen blijven. Dat is zeker een jaar en misschien wel langer."
Als zij geen onderdak hebben, kunnen zij zich aanmelden als asielzoeker. Tot nu toe hebben enkele tientallen Oekraïners dit gedaan. Na het aanmelden krijgen zij onderdak in een azc. En mogelijk worden straks ook vluchtelingen bij mensen thuis opgevangen.

Thuis vluchtelingen opvangen

"Vanuit alle hoeken van het land hebben we aanbiedingen gekregen om vluchtelingen thuis op te vangen", zegt Van der Linden. "Mensen die bijvoorbeeld een kamer over hebben en willen helpen. Wij zijn hierover nu in gesprek met de overheid en een organisatie die al ervaring heeft met het thuis opvangen van vluchtelingen. Voor ons is dit een serieuze optie. Zodra we hier meer duidelijkheid over hebben, komen we hierover naar buiten. Mogelijk dat er een centraal meldpunt komt waar mensen zich kunnen melden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl