Zorgen over biodiversiteit in De Wolden: 'Je ziet geen grutto's of vossen meer'

Trekker - gras omkeren/drogen
Wat wordt de toekomst van de agrariërs in De Wolden? © RTV Drenthe/Fred van Os
Moeten boeren de ruimte krijgen in een 'plattelandsgemeente' als De Wolden, of is het tijd om meer rekening te houden met de natuur? De zeven lijsttrekkers komen er in het RTV Drenthe-verkiezingsdebat niet uit.
Collegepartijen Gemeentebelangen en VVD leggen samen met het CDA de nadruk op het belang van de landbouw. Maar daar vinden ze onder meer GroenLinks en D66 op hun weg, die zeggen op te komen voor de natuur.
Het CDA ziet dat 'boer' en 'natuur' best goed met elkaar samen gaan. "Weilanden zijn ook natuur. Je ziet daar weidevogels, reeën, vossen en allerlei planten. Dat is allemaal op landbouwgrond", zegt lijsttrekker Karin Bouwer. "We moeten ruimte geven aan agrariërs om te ondernemen. Prima dat er doelen uit Den Haag komen, maar laat de boer daar ook op anticiperen. En ondersteun hen als gemeente, geef de boer ook financiële ondersteuning."
De VVD benadrukt dat De Wolden eigenlijk relatief weinig 'echte natuur' heeft. "Het is nogal wat om een stuk weiland langs de snelweg natuur te noemen. Maar de groene weilanden zien mensen wel als 'natuurlijk', en dat is hartstikke mooi in contrast met bos en heide. De boer heeft 80 procent van de grond in De Wolden, daar moeten we ruimte voor houden."
(Tekst gaat verder onder de video)
Lijstrekkers in De Wolden debatteren over landbouw en natuur

'Gebrek aan biodiversiteit'

De huidige staat van de weilanden in De Wolden is ondermaats, zegt Eline Kippers (GroenLinks). "Het bestaat uit één grassoort, vroeger stonden er nog weidebloemen, er was meer biodiversiteit." Ook Albert Haar (D66) maakt zich zorgen, en wijst net als haar collega-politicus op de biodiversiteit. "Op de weilanden komen geen grutto's of vossen meer voor; niks meer van dat alles." Haar pleit voor een nieuw landbouwbeleid in De Wolden en wil daarin 'vooroplopen'.
Die ambities gaan niet zo rooskleurig uitpakken voor de boer, zegt de VVD. "De gemiddelde boer in de Wolden zal D66 niet zien als een partij met toekomstperspectief voor de landbouw." Gerrie Hempen van Gemeentebelangen gaat daar nog eens overheen. "Als je kijkt wie er staat voor 'de boer', dan zie je in Den Haag dat het minder mag. En dat geldt ook voor VVD, D66 en CDA", haalde ze uit. Hempen prijst de boerenbedrijven in De Wolden met innovaties zoals 'groen gas', waarbij mest via een vergister wordt omgezet in gas als energiebron. In 2030 wil De Wolden toe naar honderd procent van dit groene gas. Het is een plan waar Hempen als wethouder zelf achter zit. "Het is een mooi verdienmodel waar we mee aan de slag kunnen", vindt ze.
Het CDA ziet daarnaast dat er een tegenstelling wordt gecreëerd tussen de natuur en landbouw. "Terwijl die alle twee verdwijnen door woningbouw of bedrijventerreinen. Daar kan je ook iets aan doen." Ook de ChristenUnie wijst op de tweedeling. "Ik ben het eens dat het gaat om het vinden van een balans tussen beiden", zegt partijleider Corné den Hollander.
tekst gaat verder onder de foto
Grutto
Meerdere partijen in De Wolden zien een afname in het aantal weidevolgels © Saxifraga/Jan Nijendijk

PvdA verlangt naar duidelijkheid

Mark Turksma (PvdA) begint zijn pleidooi met kritiek op de collegepartijen Gemeentebelangen en VVD, die in zijn ogen verzaken. Zij moeten volgens Turksma veel duidelijker zijn 'in wat er wel en niet kan'. "Het merendeel van onze gronden is een mix van van alles. Daar moet je als gemeente helder over zijn: waar kan intensieve landbouw plaatsvinden? Want die hebben we wel nodig. En als op gronden minder intensief gewerkt kan worden, compenseer dan."
GroenLinks ziet naast de verschraling van de weilanden dat het tijd is voor actie, die volgens lijsttrekker Kippers hard nodig is in de huidige klimaatcrisis. "Je kunt wel heel leuk de boer ruimte geven, maar die heeft er niks aan als we een verkeerd klimaat hebben", is ze overtuigd.

Toeristenbelasting richting natuur

D66 zet de andere lijsttrekkers nog aan het denken met een plan over de besteding van de toeristenbelasting. Haar stelt voor om een deel van deze belasting die de gemeente ontvangt, te investeren in de buitengebieden. "Zodat het er goed uitziet. Het buitengebied is van de boeren, de burgers en de recreanten." Volgens de D66'er worden boeren met de investeringen ook geholpen met het maken van een eigen verdienmodel. "En de toerist geniet van het mooie landschap en het draagt eraan bij dat de boer het kan onderhouden." De PvdA heeft daar wel oren naar, maar het CDA twijfelt. "Ik vraag me af of dit realistisch is. Officieel is toeristenbelasting bestemd voor voorzieningen voor toeristen", aldus Brouwer.
De PvdA wil tot slot zeggen dat de landbouwsector in Nederland is opgeklommen tot nummer één van de wereld, maar er nu een slag te maken is. "En dat moeten we samen met de boerensector doen", vindt Turksma. "Maar boeren hebben wel een zetje nodig heb ik gemerkt, ze zijn op zoek naar een verdienmodel. Ze hebben het gouden ei nog niet gevonden", aldus ChristenUnie-lijsttrekker Den Hollander.
Gemeenteraadsverkiezingen bij RTV Drenthe
De lijsttrekkers van alle twaalf de Drentse gemeenten krijgen tot en met 15 maart de kans zich te laten zien in een van de RTV Drenthe-verkiezingsdebatten. Gisteren verzorgde Westerveld de aftrap, en vandaag waren de partijleiders in de gemeente De Wolden aan de beurt. Het debat is dagelijks te zien op de website en Facebookpagina van RTV Drenthe, 15.30 tot 16.15 uur. Diezelfde avond wordt de uitzending meerdere keren herhaald op tv.
Morgen gaan de lijsttrekkers in Aa en Hunze in discussie over twee actuele thema's in de gemeente. Benieuwd naar alle berichtgeving over de gemeenteraadsverkiezingen? RTV Drenthe heeft een dossier aangemaakt: Drenthe Kiest.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl