Gaat De Wolden de hoogte in bouwen? 'We moeten niet bang zijn'

Woningbouw
Hoe hoog wordt de nieuwbouw in De Wolden? © ANP/ Hollandse Hoogte/ Flip Franssen
De partijleiders in De Wolden zeggen graag meer woningen te willen bouwen, maar zijn het oneens over de plek waar dat moet gebeuren.
Een deel van de lijsttrekkers zei in het RTV Drenthe-verkiezingsdebat dat de woningnood vraagt om meer hoogbouw, maar niet iedereen ziet dat zitten. Bovendien bestaat onenigheid of 'eigen inwoners' voorrang moeten hebben op het krijgen van een woning.
Gerrie Hempen (Gemeentebelangen) zegt niet volmondig 'ja' op de vraag of ze meer hoogbouw ziet zitten. Wel wil ze sneller stappen zetten. "De nood is nu hoog." Wat haar betreft kan De Wolden gaan bouwen op de grond die de gemeente in handen heeft. Bovendien benadrukt ze de gezamenlijke taak die er is om het woningtekort aan te pakken. "We moeten dit met z'n allen doen", zegt de lijsttrekker van grootste partij.
Hilda Mulder (VVD) zegt niet onwelwillend tegenover hoogbouw in de gemeente te staan. "We moeten niet bang zijn." Ze wijst op het appartementencomplex Blijdenstede in Ruinerwold, waar twintig nieuwe woningen komen, verdeeld over meerdere verdiepingen. "Iedereen roept 'bouwen, bouwen, bouwen', dus als er plannen komen, moet je ook serieus kijken wat de mogelijkheden zijn. Er is grond zat in De Wolden."

Verwijten naar collegepartijen Gemeentebelangen en VVD

De PvdA haalt juist fel uit naar collegepartijen Gemeentebelangen en VVD, die nu twaalf jaar samen in het college zitten. "Zij laten het altijd afhangen van derden. De gemeente moet plannen maken. Zorg dat er duizend betaalbare woningen komen", foetert lijsttrekker Mark Turksma. "Wij bouwen de woningen als we de grootste worden", belooft hij.
Turksma wil dat in alle zeventien kernen doen. "En geen appartementen waarvan de kleinste al twee ton kost." Hempen van Gemeentebelangen ziet dat niet zitten, en noemt de plannen van de sociaaldemocraat 'luchtkastelen'. Volgens haar zijn er verschillende doelgroepen, die allemaal eigen behoeftes hebben. De een is op zoek naar een appartement, de ander naar een rijtjeswoning of twee-onder-een-kapwoningen. "Maar die zijn er niet gekomen in de twaalf jaar dat jullie erover gaan", foetert de PvdA nogmaals.
Woningdebat gemeente De Wolden

'Duizend woningen zijn volstrekt irreëel'

Gemeentebelangen krijgt op het punt van woningbouw ondersteuning van D66'er Haar. "De PvdA trapt in dezelfde val die in de politiek zo vaak gemaakt wordt: hoge bergen beloven, maar er komt geen donder van terecht. Duizend woningen in de komende vier jaar is volstrekt irreëel." Ook Karin Brouwer (CDA) vindt duizend extra woningen 'buitenproportioneel'. "Mensen van buitenaf komen daarin."
De christendemocraat zegt zelf terughoudend te zijn met plannen voor hoogbouw. Ze wil graag woonruimte creëren met oog voor het 'dorpskarakter'. Datzelfde geldt voor Eline Kippers (GroenLinks), die naar het belang van de omgeving zegt te kijken. Ze ziet namelijk dat mensen kiezen voor het plattelandsgevoel dat De Wolden kenmerkt, en werpt daarom de optie op om 'natuurinclusief' te bouwen. "Wat je wegneemt aan natuur moet je weer teruggeven." Voor nieuwbouw zou er dan bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepompen en meer groen voor in de plaats komen.
De ChristenUnie ziet vooral dat de partijen het eens lijken te zijn, omdat ze allemaal pleiten voor nieuwbouw. "En dat het betrekkelijk snel moet. Maar dat zal ergens wringen en pijn doen", zegt Corné den Hollander. "Maar ik vind niet dat we het op de natuur moeten afwentelen." D66 wil graag creatief omgaan met woningbouw, en stelt daarom voor om de bibliotheek in Zuidwolde om te toveren tot een plek waarin gewoond kan worden.
(Wat zijn de woningbouwplannen van mensen in De Wolden? Tekst gaat verder onder de video)
Hoe denken de inwoners van De Wolden over woningbouw?

Eigen volk eerst?

Op de vraag of inwoners van De Wolden voorrang moeten krijgen op mensen van buiten de gemeente, zijn de partijen ook verdeeld. "Dan heb je heel snel vergrijzing", vreest GroenLinks als 'eigen volk' eerst mag. D66 en de VVD sluiten zich aan bij dat standpunt. "Ik heb er grote problemen mee, het is geen goede zaak", vindt Haar. Mulder (VVD) vult aan: "We willen niet dat er een hek om De Wolden wordt gezet."
Gemeentebelangen zegt graag voor eigen inwoners te willen bouwen, maar beseft dat zoiets niet altijd kan. "Dat werkt gewoon niet zo." Het CDA wil ook graag bouwen voor mensen uit de eigen gemeente, "maar dat geldt alleen voor nieuwbouwlocaties waar je dat kan doen. Voor de woningen op de markt, kan dat niet."
Gemeenteraadsverkiezingen bij RTV Drenthe
De lijsttrekkers van alle twaalf de Drentse gemeenten krijgen tot en met 15 maart de kans zich te laten zien in een van de RTV Drenthe-verkiezingsdebatten. Gisteren verzorgde Westerveld de aftrap, en vandaag waren de partijleiders in de gemeente De Wolden aan de beurt. Het debat is dagelijks te zien op de website en Facebookpagina van RTV Drenthe, 15.30 tot 16.15 uur. Diezelfde avond wordt de uitzending meerdere keren herhaald op tv.
Morgen is het de beurt aan de lijsttrekkers in Aa en Hunze om in discussie te gaan over twee actuele thema's in de gemeente. Benieuwd naar alle berichtgeving over de gemeenteraadsverkiezingen? RTV Drenthe heeft een dossier aangemaakt: Drenthe Kiest.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl