Wat vind jij: Russische media moeten hier gewoon kunnen uitzenden

Poetin Media
Russische media in de ban in Europa © AFP/Kirill KUDRYAVTSEV
Het weren of verbieden van de door de Russische staat gefinancierde media RT en Sputnik is volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) een onverstandig idee, vindt secretaris Thomas Bruning. "Het is een onverstandige zet en hiermee verlaag je je tot het niveau van Rusland."
In de strijd tegen desinformatie over de oorlog in Oekraïne hebben verschillende partijen Russische media in de ban gedaan. Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, beperkt de toegang voor RT en Sputnik op al zijn platforms in Europa. YouTube blokkeert de videokanalen van beide organisaties in Europa en Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, kondigde zondag ook een verbod op RT en Sputnik aan. Hoe de commissie zo'n verbod precies voor zich ziet, is nog niet duidelijk.

Vrijheid van informatie

"Journalistieke vrijheid wordt het spannendst in oorlogstijd", stelt Bruning, en dus moeten we 'juist in deze tijden strijden voor vrijheid van informatie'. Hij zegt niet dat het nieuws van de twee Russische partijen te vertrouwen is. "Maar het is niet aan een staat om nieuwszenders te blokkeren, wat de afkomst ook is. Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk grondrecht dat we met zijn allen moeten willen koesteren. En dus kunnen we niet voorafgaand nieuwszenders blokkeren."
Bruning vindt het wel een goede optie om als Europese Unie sociale mediaplatforms op te roepen publiek te informeren over waar berichten vandaan komen en te helpen een inschatting te maken of artikelen te vertrouwen zijn. "Dat is een heel ander signaal." Want een bedrijf als Facebook is een private partij die zelf bepaalt wat niet door kan gaan, zeg de NVJ-secretaris. "Maar als staten zaken blokkeren, dan vinden wij dat als NVJ onverstandig."

Stelling

Ben jij het eens met Thomas Bruning van de NVJ? Is het inderdaad onverstandig om Russische media de mogelijkheden te ontnemen om in de rest van Europa uit te zenden? Of is een ban juist wel een goede stap?

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl