Gedetineerden Veenhuizen kunnen bij RUG-studenten terecht voor juridisch advies

Marieke Edzes Koerts (L) en Rachab Dekker spreken met een gedetineerde
Marieke Edzes Koerts (links) en Rachab Dekker (rechts) spreken met een gedetineerde © RTV Drenthe
Gedetineerden uit de Penitentiaire Inrichting (PI) Veenhuizen krijgen hulp van studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De studenten houden wekelijks een juridisch spreekuur in Norgerhaven, waar de gedetineerden hun vragen kunnen stellen.
Elke vrijdag komt een aantal studenten langs in Norgerhaven om vraagstukken te behandelen. Het gaat om vragen zoals het stopzetten van de woninghuur, schulden en regelingen die niet nagekomen kunnen worden en wat de gedetineerde dan moet doen. "Wij kunnen ze helpen om nieuwe regelingen te treffen", legt Rachab Dekker, een van de initiatiefnemers uit.

In de wacht terwijl anderen op je wachten

Het kan bijvoorbeeld gaan over telefoontjes met instanties waar de gedetineerde contact mee moet opnemen. "Dat lukt ons niet altijd", legt een gedetineerde uit. "Het kan zo zijn dat je een half uur in de wacht wordt gezet, maar dan staat er iemand achter mij die ook graag de familie wil bellen. Daarom is het fijn dat we daarmee hulp krijgen."
De studenten krijgen een week de tijd om antwoorden op de vragen te zoeken. De vrijdag na het gesprek gaan ze opnieuw in gesprek met de gedetineerden en hopen ze met een oplossing of antwoord te komen. "Het doel is om gedetineerden te helpen, ervoor te zorgen dat zij zich gehoord voelen en ergens terechtkunnen met hun vragen", vertelt initiatiefnemer Marieke Edzes Koerts. Ze is derdejaarsstudent rechten aan de RUG.
Studenten in gesprek met gedetineerden

'Wat heeft dat in de gevangenis te zoeken?'

Rachab Dekker is van mening dat iedereen gratis juridisch advies moet kunnen ontvangen. "Burgers kunnen gratis advies krijgen bij rechtswinkels, maar voor gedetineerden zijn die er niet. Zij moeten direct naar een advocaat en dat is erg duur. Dat vonden wij niet eerlijk. We dachten: wij kunnen met onze kennis vast ook helpen, daarom wilden wij dit gratis spreekuur oprichten."
De dames besloten het plan op papier te zetten en stuurden een brief naar de PI in Veenhuizen. Plaatsvervangend hoofddirecteur Johan Koldenhof kreeg de brief onder ogen. "Het eerste wat ik dacht was: wat heeft dat in de gevangenis te zoeken. Maar het tweede wat ik dacht was: waarom hebben we dat nog niet? Daarna dacht ik: natuurlijk gaan we dit doen."

Overladen met motivatiebrieven

Edzes Koerts en Dekker werden uitgenodigd voor een gesprek en al snel ging het balletje rollen. De studenten verenigden zich in een stichting genaamd Juridisch Spreekuur voor Gedetineerden Groningen. Andere studenten konden sollicitatiebrieven sturen en bij het project instappen. "We werden overladen met motivatiebrieven", lacht Edzes Koerts.
Inmiddels heeft de stichting vier bestuursleden en twaalf leden die allemaal in de juridische vraagstukken duiken. Daarnaast hebben ze ook een weerbaarheidstraining gekregen en zijn ze een gesprek aangegaan met een strafrechtadvocaat over de omgang met gedetineerden. Het spreekuur is niet bedoeld voor lopende strafzaken, legt Koldenhof uit. "Dat is en blijft een verantwoordelijkheid voor een strafrechtadvocaat."

Blijvertje?

Het project loopt al twee maanden, maar gistermiddag was de officiële start van de samenwerking tussen de PI Veenhuizen en de studenten. Tot nu toe zijn beide partijen erg tevreden. Door de opgerichte stichting hopen de studenten een manier gevonden te hebben om van het juridisch spreekuur een blijvertje te maken. Edzes Koerts en Dekker zien dat wel zitten.
Ook de plaatsvervangend gevangenisdirecteur is positief. "Uiteindelijk hebben we in de gevangenis twee maatschappelijke opdrachten: wij hebben gevangenisstraffen uit te voeren op een humane manier en we moeten er zorg voor dragen dat gedetineerden weer op een goede manier in de samenleving terechtkomen. Op het moment dat dat gebeurt, ben ik tevreden met dit project."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.