Drenthe helpt Oekraïne, bekijk hier welke acties er zijn

Thijs Sander (l) van Assen voor Oekraïne en Harmjan Sloots bij ingezamelde goederen in Assen
Thijs Sander (l) van Assen voor Oekraïne en Harmjan Sloots bij ingezamelde goederen in Assen © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
Dit artikel is gemaakt op basis van meldingen die zijn gedaan aan de redactie. Het is helaas niet mogelijk om na te gaan of alle acties nog lopen, of inmiddels afgesloten zijn. Het kan dus zijn dat een inzameladres inmiddels niet meer actief is. Dit artikel is voor zover mogelijk bijgewerkt op maandag 14 maart.
Op meerdere plekken in onze provincie proberen Drenten Oekraïne te helpen. Ze zamelen geld en goederen in, of steken een kaarsje op voor het door oorlog getroffen land.
Op de onderstaande zie je in een oogopslag wie precies wat doet voor Oekraïne. Voor een uitgebreidere uitleg van alle initiatieven verwijzen we door naar de tekst onder de kaart. Zamel jij ook spullen voor Oekraïne of organiseer jij op een andere manier hulp? Laat het ons weten. Dat kan via redactie@rtvdrenthe.nl.

Laatst gemelde acties

Restaurantavond Drenthe College Meppel
De horeca-studenten van Drenthe College Meppel komen dinsdag 15 maart van 17.30 20.15 uur in actie voor Oekraïne. De gehele opbrengst van de restaurantavond komt ten goede aan Giro 555. Belangstellenden kunnen zich melden bij opleidingsrestaurant Delicious aan de zijkant van de Ambachtsweg 2 in Meppel. Tweedejaars van de koks-opleidingen bereiden een menu met gerechten uit Oekraïne voor.
Avond samenzang
Op vrijdagavond 18 maart zal er in de Kandelaarkerk in Assen een samenzangavond worden gehouden onder leiding van André van Vliet (orgel) en Jan-Willem Docter (vleugel). De avond zal beginnen om 20:00 uur en de entreeprijs is 7,50 per persoon. De opbrengst wordt gedoneerd aan Giro555.

Gemeente Assen

Stichting Assen voor Oekraïne
Stichting Assen voor Oekraïne doet ook aan goedereninzameling voor het getroffen land. Er is al een bus met goederen naar het Oosten gereden. Een tweede lading volgt ook deze week nog. De stichting is opgericht in 2013. Sindsdien zijn er veel contacten in West-Oekraïne. Het is een regio die nu overspoeld wordt door vluchtelingen. Een van de volgende doelen van de stichting is te helpen bij het opzetten van een opvanglocatie.

Gemeente Emmen

Inzameling voor militair ziekenhuis
De inzameling bij Westheart International in Klazienaveen bestaat uit twee delen. Voor militaire hospitalen brengt het bedrijf verbandmaterialen, medicatie, pijnstilling, reddingsdekens, desinfectiemiddelen voor de handen en makkelijk zittende kleding voor patiënten bij elkaar. Het tweede gedeelte is bedoeld voor de vluchtelingenstroom, die behoefte heeft aan eten, drinken en kleding. De spullen kunnen worden gebracht naar Energiestraat 13.
Doneren voor Oekraïne
In Emmen is een inzamelingsactie gestart onder de naam Help Oekraïne - Emmen. Mensen worden gevraagd geld te doneren voor vervoer en voedselpakketten. De bedoeling is vrijdagnacht naar Polen te gaan om vluchtelingen op te halen. Woensdagmiddag 9 maart werd gemeld dat tot nu toe 300 euro is opgehaald.
Verzamelen van technische goederen
Ook in Emmen: de verzameling van noodzakelijk technische spullen voor Oekraïne. Het gaat hierbij om generatoren, noodaggregaten, batterijen, powerbanks, lege en schone jerrycans, kaarsen, zaklampen, EHBO-spullen en slaapmatten. De goederen kunnen tussen 9.00 uur en 16.00 uur gebracht worden naar HuizingHarvest BV aan de Phileas Foggstraat 76.
School Nieuw-Amsterdam zamelt flessen in
Obs de Bascule in Nieuw-Amsterdam wil haar steentje bijdragen aan Giro 555 en gaat daarom de komende vier weken flessen inzamelen. Het geld dat daarmee wordt opgehaald, is bestemd voor Oekraïne.
Bedrijf biedt bestelbussen met chauffeur aan
Transportbedrijf RoVeTra uit Veenoord biedt kosteloos 1 of 2 bestelbussen, inclusief een chauffeur, aan om medische en andere dringende goederen naar Polen te brengen voor Oekraïne. Het bedrijf kan dit belangeloos aanbieden, omdat het vanuit meerdere opdrachtgevers al donaties heeft gekregen voor de brandstofkosten.

Gemeente Hoogeveen

Leden baptistengemeente naar Oekraïne
Drie leden van de baptistengemeente Beth-El in Hoogeveen zijn erin geslaagd hulpgoederen af te leveren in hetzelfde Lutsk. Daar heeft Beth-El goede banden met een kerkgemeenschap, waar ze in het verleden vaker naartoe zijn gegaan om te helpen. Mogelijk wordt er nog een tweede transport van goederen geregeld.
Inzameling voor vluchtelingen in Polen
Lions D'rante in Hoogeveen, dat zich inzet voor goede doelen, komt in actie voor vluchtelingen in het Poolse Zilów, een dorp met ongeveer 8000 inwoners. Voor de vluchtelingen zijn dekens, kussens, veldbedden en medische hulpmiddelen nodig. Inzamelen gebeurt op scholen. Op 10 maart begint de reis naar Polen om alles af te leveren.
Koffiedrinkgroep d'Olde Bieb zamelt kleding in
De koffiedrinkgroep van buurthuis d'Olde Bieb in de wijk Wolfsbos in Hoogeveen zamelt woensdag 9 maart kleding, dekens en slaapzakken in voor Oekraïne. Iedereen die wat kan missen, kan het tussen 10.00 en 16.00 uur naar het buurthuis brengen.

Gemeente Meppel

Inzameling van spullen
Zorgbedrijf Oranjeborg uit Meppel, met onder meer ook locaties in Havelte en De Wijk, is een actie begonnen om spullen te verzamelen voor vluchtelingen uit Oekraïne. "We verzamelen spullen die over zijn, matrassen en kleding", zegt assistent manager Teymur Rahimi. De spullen worden vrijdag naar de Oekraïense grens met Polen gebracht.

Gemeente Noordenveld

Kampeerhal Roden zamelt slaapzakken in
De kampeerhal in Roden kreeg deze week meerdere aanvragen om de getroffen mensen uit Oekraïne te helpen. Ze besloot daarom een inzamelingsactie te houden. Het is de kampeerhal gelukt om 150 slaapzakken te regelen die naar Hongarije gaan. Daar is een kerkelijke gemeente dicht bij de grens met Oekraïne die vluchtelingen opvangt. Ook wil de kampeerhal nog 200 slaapzakken naar de Oekraïense stad Lutsk brengen.
Bekijk hieronder de video over de inzameling van de slaapzakken:
Kampeerhal Roden zamelt slaapzakken in

Gemeente De Wolden

Flessen inleveren in Ruinerwold
Kindcentrum Ruinerwold wil Oekraïne ook helpen. Dat doet ze door lege flessen (met statiegeld) in te zamelen. Ook kunnen er goederen ingeleverd worden, zodat die naar het getroffen land kunnen. Inleveren kan bij de hoofdingang van KC Ruinerwold aan de Dijkhuizen 68a.

Gemeente Midden-Drenthe

Drenthe for Ukraine
De nieuwe hulporganisatie Drenthe for Ukraine probeert de vele initiatieven die er zijn in Drenthe aan elkaar te koppelen om er een groot geheel van te maken. Er staan meerdere vrachtwagens en chauffeurs klaar om spullen te vervoeren naar Oekraïne. De organisatie zoekt contact met onder meer bedrijven, gemeenten en andere initiatieven. De verzamelplek is loonbedrijf Fikkert in Wijster.

Gemeente Aa en Hunze

Patroontjes haken in Gasselternijveen
In Gasselternijveen gaan (groepen) vrouwen patroontjes haken voor Oekraïne. Die werkjes worden vervolgens op kaarten gemaakt en verkocht. In het hele dorp worden brieven uitgedeeld met de oproep iets te doen qua inzameling voor de oorlogsslachtoffers.
Inzameling in Gieten
In Gieten start vanaf maandag 7 maart een inzamelingsactie. Op de Bloemakkers 9a worden dan de deuren geopend voor ontvangst van goederen, bestemd voor vluchtelingen in Polen. Wel zijn de organisatoren nog op zoek naar vrijwilligers en chauffeurs die willen helpen bij de inzameling en transport.
Zamel jij ook spullen voor Oekraïne? Of organiseer jij op een andere manier hulp? Laat het ons weten! Dat kan via redactie@rtvdrenthe.nl

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.