Opmars recreatiesector stuit op verzet in Aa en Hunze: 'Natuur is het haasje'

Vakantiepark 't Gasselterveld
Terrein van het vakantiepark 't Gasselterveld © Persbureau Drenthe
Een aantal lijsttrekkers wil een halt toeroepen aan verdere uitbreiding van de recreatiesector in Aa en Hunze. Dat zeiden de partijleiders in het RTV Drenthe-verkiezingsdebat. Ze wijzen daarbij op het plan om een vakantiepark bij 't Gasselterveld te openen, waar een hotel en zeventig vakantiewoningen moeten komen op de plek van het voormalige Motel Gasselterveld. Opnieuw zijn Gemeentebelangen en VVD het met elkaar eens: ze zien genoeg ruimte voor groei.
Lukas Koops (GroenLinks) vindt dat er vooral geïnvesteerd moet worden in de kwaliteit als het om de komst van nieuwe recreatiebedrijven gaat. "En niet in kwantiteit. Het vakantiepark bij 't Gasselterveld had er misschien wel mogen komen, maar niet in deze vergrote vorm. Dat is niet gewenst. Het leidt tot meer drukte, en het is al een druk gebied met de recreatieplas."

Gemeentebelangen en VVD zien genoeg ruimte voor groei

Maar zijn collega-coalitiepartijen staan daar anders in. Onder meer de VVD is helder. "Zo'n nieuw recreatiecomplex kan makkelijk, er stond ook al iets", doelt partijleider Bas Luinge op het voormalige Motel Gasselterveld. "We mogen ook blij zijn dat er ondernemers zijn die dit willen doen."
Henk Heijerman (Gemeentebelangen) vult aan dat de negen hectare van het oude motel niet wordt uitgebreid. "Alleen deze negen hectare wordt benut. Bovendien gaat het om een eyecatcher voor het achterliggende gebied: dit hebben we nodig", zegt hij over de komst van het vakantiepark.
(Tekst gaat verder onder de video)
Lijsttrekkers Aa en Hunze in debat over recreatiebedrijven

'Communicatie moet beter'

De PvdA laakt net als bij het debat over bomenkap de communicatie richting de omwonenden. "Inwoners van Gasselte spraken zich uit met een petitie van duizend handtekeningen, maar hun mening werd afgedaan alsof het ging over 'een paar mensen uit Gasselte'. Hen moet je serieus nemen", aldus lijsttrekker Kiena ten Brink. Volgens haar had de gemeente eerder in gesprek moeten gaan met de bezwaarmakers, en niet pas toen de Raad van State dat uitsprak. Koops van GroenLinks vult aan: "Het ontbreekt aan goed contact met de omwonenden. Het gemeentebestuur moet initiatief nemen, maar daar schort het aan."
De ondertekenaars van de petitie kwamen trouwens lang niet allemaal uit de buurt, meent Heijerman. "Maar wel uit Limburg, Zeeland en Noord-Holland." De Gemeentebelangen-lijsttrekker vindt opnieuw steun bij Luinge van coalitiepartner VVD, die zegt dat er echt wel overleg plaatsvindt tussen omwonenden en ondernemers rond 't Gasselterveld. "En er is onderzoek gedaan binnen het inwonerspanel van Aa en Hunze, waaruit blijkt dat 87 procent het niet te druk vindt."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Petitie Gasselterveld
Omwonenden hingen eerder een spandoek op om de komst van het vakantiepark tegen te houden © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen

D66: 'Natuur en bossen worden belaagd'

D66'er Arie Fonk vertrouwt binnen dit dossier 'helemaal niets', zo geeft hij aan. "Randvoorwaarden waarover gesproken wordt zijn ten behoeve van fietspaden en parkeerplaatsen, en gaan ten koste van natuur. "De natuur en bossen die we hebben, worden van alle kanten belaagd door recreatiebedrijven die steeds meer ruimte willen."
Het CDA pleit bij monde van lijstrekker Sonja Hilgenga om 'aan de voorkant' beter vast te stellen op welke voorwaarden een recreatiepark kan uitbreiden. "We willen een afwegingskader om te zien wat het effect op de omgeving, natuur en kwetsbare diersoorten zijn." Ondanks dat zoiets nog niet bestaat, zegt Hilgenga wel voor de komst het vakantiepark te zijn. "We zien het niet als iets extra's."
(Tekst gaat verder onder de foto).
nije hemelriek
Zijn de grenzen van de groei rond 't Gasselterveld bereikt? © Persbureau Drenthe

'College kiest voor de euro'

"De vraag die verder opgepakt moet worden is: hoe ver gaan wij met de recreatieve ontwikkeling? Is het niet zo dat je de grenzen van de groei hebt bereikt?", werpt Koops van GroenLinks op. "De VVD en Gemeentebelangen zijn een rupsje-nooit-genoeg." D66 is het daarmee eens: "Als dit college moet kiezen voor de euro of de natuur, zeker op recreatiegebied, dan wordt er altijd voor die euro gekozen. De natuur is het haasje."
De progressieve partijen worden daarin ondersteund door PvdA'er Ten Brink. "Verder moeten we ruimte bieden voor 'Jan en Mien' met de stacaravan, die moeten ook een plekje houden. Er zijn voorbeelden genoeg in Nederland waar alles is opgekocht door grote projectontwikkelaars die huizen neerzetten die in een gemiddelde woonwijk niet misstaan."
Toch ziet Heijerman dat anders. "De toerist die komt naar Drenthe toe, dus laten we dat vasthouden." Daarnaast is het aantal hotelbedden in Aa en Hunze de afgelopen tijd afgenomen nu er meerdere hotels zijn verdwenen, zegt hij. Een nieuw vakantieonderkomen compenseert dus de locaties die de afgelopen tijd zijn gesloten.
"Maar met de huizen en bedden neemt de omvang toe", sluit GroenLinks af. "En 't Gasselterveld is al idioot druk."
Gemeenteraadsverkiezingen bij RTV Drenthe
De lijsttrekkers van alle twaalf de Drentse gemeenten krijgen tot en met 15 maart de kans zich te laten zien in een van de RTV Drenthe-verkiezingsdebatten. Gisteren stond De Wolden centraal, en vandaag waren de partijleiders in de gemeente Aa en Hunze aan de beurt. Het debat is dagelijks te zien op de website en Facebookpagina van RTV Drenthe, van 15.30 tot 16.10 uur. Dezelfde avond wordt de uitzending meerdere keren herhaald op tv.
Morgen gaan de lijsttrekkers van Borger-Odoorn in discussie over twee actuele thema's in de gemeente. Benieuwd naar alle berichtgeving over de gemeenteraadsverkiezingen? RTV Drenthe heeft een dossier aangemaakt: Drenthe Kiest.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl