Emmense vangt Oekraïense vrouwen op: 'Heel lieve, zachte dames'

Chanine met vluchtelingen
Chanine Nijmeijer (derde van links) met drie van haar vier nieuwe huisgenoten © Eigen foto
Links en rechts schieten de acties voor Oekraïne uit de grond. Ook in Zuidoost-Drenthe worden mensen opgeroepen om bij diverse organisaties spullen te doneren voor inwoners van het land dat momenteel in oorlog verkeert. Chanine Nijmeijer uit Emmen gaat nog een stapje verder: sinds gisterochtend heeft zij vier nieuwe bewoners in huis.
Het gaat om twee vrouwen van 39 en 44 jaar en twee tienerdochters van 16 en 13 jaar. Het is allemaal nog even wennen voor Nijmeijer en haar dochter, maar de nieuwkomers zijn meer dan welkom. "Het is heel gemoedelijk in huis. Het zijn heel lieve, zachte dames, die ook graag willen helpen in huis", vertelt Nijmeijer bij ZO!34. "Zelf zeggen ze dat Oekraïners werkpaarden zijn."

Lege auto's en bussen naar de grens

Het idee was aanvankelijk om een moeder met dochter onder te brengen, maar dat werd dus iets meer. "Ik wilde graag iets doen en heb ruimte in huis, dus ik dacht: waarom niet", zegt Nijmeijer. Na wat speurwerk kwam de Emmense via Facebook in contact met iemand die in Wenen vluchtelingen ophaalt. "Er zijn heel veel mensen, vaak met banden in Oekraïne, die met lege auto's en busjes naar grensgebieden reizen, om daar mensen op te pikken."
De contactpersoon die de Oekraïners heeft opgehaald, heeft de vluchtelingen naar Emmen gebracht. Nijmeijer: "Deze man woont zelf in Haarlem, maar is helemaal via Emmen teruggereden om de dames hier te brengen."
Ik wilde graag iets doen en heb ruimte in huis, dus ik dacht waarom niet
Chanine Nijmeijer

Sociale media spelen grote rol

Via de Facebookgroep Oekraïne Vluchtelingen NL wordt hulp gezocht en geboden. Nijmeijer: "Daar gebeurt het echt, want ook Oekraïners zijn daar op zoek naar hulp. Er zijn ook veel mensen, ik ken ze uit mijn eigen netwerk, die iets willen doen, maar niet de ruimte hebben om mensen in huis te nemen. Zij bieden dan vaak spullen of geld aan, om zo toch een steentje bij te dragen."
Naast iedereen die hulp aanbiedt via sociale media, heeft Nijmeijer ook een netwerk dat haar ondersteunt, want ineens vier extra bewoners in huis betekent extra monden om te voeden. "Als je iets wilt doen, moet je je wel bedenken dat het geld kost. Voor mij heeft dit natuurlijk ook financiële gevolgen. Alleen had ik het dan ook niet kunnen doen." Ook een kledingzaak uit de buurt schiet te hulp in het aanbieden van kleren, want die zijn er ook niet. "Ze hebben alleen wat ondergoed en één extra setje kleding mee kunnen nemen uit Oekraïne."

Nog veel onduidelijk over de opvang

Dat een particuliere inwoner vluchtelingen opvangt, roept natuurlijk ook vragen op. Kan dat eigenlijk zomaar? De Emmense legt uit dat de overheid hier geen antwoord op heeft. "Ik heb natuurlijk contact gehad met de gemeente, maar die had hier nog geen beleid voor", zegt ze. "Verder bel ik veel met het COA, Rode Kruis en Stichting Vluchtelingenwerk, want ik ben zelf natuurlijk ook geen expert." Voor Nijmeijer was het eerst noodzaak om de vrouwen een veilig onderkomen te bieden, met rust. "Want ze hebben in korte tijd natuurlijk heel veel meegemaakt."
Inmiddels heeft de gemeente laten weten dat er naar verwachting eind deze week duidelijkheid komt over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Wel wordt gevraagd om opvang van vluchtelingen te melden bij de gemeente.

Zelf in actie komen

Als je zelf iets wilt doen, roept Nijmeijer op om een Facebookgroep op te zoeken. "Inmiddels vraagt iedereen aan mij hoe dit werkt en heb ik er bijna een dagtaak aan om dat allemaal uit te leggen. De groepen spreken wel voor zich en daar helpt iedereen elkaar", legt de Emmense uit. "Daar staat informatie over wat je moet doen en wat daarvoor nodig is."
En of zij zelf nog iets nodig heeft bij de opvang? "Het zou fijn zijn als de dames iets om handen hebben. Dus als een bedrijf of inwoner daar nog een idee voor heeft , dat zou helemaal geweldig zijn", besluit ze.
Chanine Nijmeijer vertelt haar verhaal in de ZO!34 Podcast 'Opstaan Doe Je Zo', die je hieronder kunt luisteren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl