Wat vind jij: Ik rij voorlopig minder auto

Benzinepomp
De gevolgen van de Russische inval in Oekraïne zijn voelbaar aan de pomp © ANP/Laurens van Putten
Tanken is vandaag opnieuw een stuk duurder. De prijzen van benzine, diesel en lpg stijgen allemaal. Door de Russische invasie in Oekraïne nemen de toch al hoge olieprijzen nog verder toe. Reden om wat minder vaak de auto te pakken?
De adviesprijs voor een liter benzine stijgt volgens consumentencollectief UnitedConsumers met 2 cent naar een nieuwe recordprijs van 2,275 euro. Automobilisten betalen die adviesprijzen doorgaans alleen langs de snelweg. Op andere locaties geven pompstationhouders vaak kortingen.

Diesel

De gemiddelde adviesprijs voor diesel stijgt met 2,4 cent tot 1,963 euro per liter, waarmee ook deze brandstof bijna de grens van 2 euro per liter doorbreekt. Lpg wordt 1,4 cent duurder en kost 1,201 euro per liter.
Door de oorlog in Oekraïne houden handelaren rekening met een verstoring van de toevoer van de grondstof uit Rusland, een van de grootste olie-exporteurs ter wereld. Daarnaast lijken handelshuizen ook bevreesd om Russische olie te kopen, ondanks dat hiertegen nog geen sancties zijn ingesteld. Brentolie, de maatstaf voor aardolie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, is in een week tijd zo'n 15 procent duurder geworden.

Stelling

De gevolgen van de Russische aanval zijn dus ook in Nederland steeds duidelijker voelbaar in de portemonnee. Wat doe jij als je auto op fossiele brandstof rijdt? Laat je hem wat vaker staan, zodat je minder vaak de dure brandstof hoeft te tanken?

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl