Serviceloket bodemdaling gemeente Emmen opent, onderzoeken lopen nog

Verzakking
Verzakkingen in Zuidoost-Drenthe © RTV Drenthe
Ruim twee jaar na de eerste meldingen over bodemdaling in Nieuw-Amsterdam, Erica en omstreken, wordt morgen het aangekondigde serviceloket in het gemeentehuis van Emmen geopend. Hier kunnen inwoners uit het gebied terecht met vragen en voor advies.
Het loket is in handen van de de gemeente, de provincie, waterschappen Vechtstromen en Hunze en Aa's. "Inwoners kunnen online terecht bij het serviceloket of fysiek op afspraak", zegt woordvoerder Marianne Tiemens van de gemeente Emmen.
Hierbij moet volgens de gemeente gedacht worden aan vragen over fundering of funderingsherstel, bouwen of verbouwen, vergunningen, perceelverzakking, effecten van het grondwaterpeil, eventuele financiële regelingen of aansprakelijkheid bij schade.
Eind 2019 kwamen er via RTV Drenthe berichten naar buiten over grootschalige bodemdaling rondom beide dorpen. De gemeente Emmen roept inwoners nog steeds op om meldingen te maken van bodemdaling. Inmiddels zijn er meer dan honderd meldingen binnen, waarvan de helft rondom Nieuw-Amsterdam en Erica.

Onderzoeken

De overheden gaven onderzoeksbureau Fugro in 2020 de opdracht om onderzoek te doen. Hieruit bleek vorig jaar mei dat de schades veroorzaakt worden door bodemdaling, verbouwingen en gebrekkige bouwconstructies. Daarnaast wordt er grootschalig grondwater onttrokken in het gebied, dat tot het inklinken van de bodem kan leiden.
Zwaar vrachtverkeer kan met een trilling het laatste zetje geven. Ook blijkt dat de bodem in het gebied op verschillende manieren is opgebouwd, waardoor er bij de ene woning alleen grond verzakt in de tuin en bij een andere woning ook scheuren ontstaan.
Bodemdaling
Wethouder René van der Weide bij de presentatie van de onderzoeksresultaten vorig jaar mei © RTV Drenthe/Janet Oortwijn
Waterschap Vechtstromen doet momenteel nader onderzoek naar de grondwateronttrekkingen in het gebied. Uit het onderzoek van Fugro blijkt dat bodemdaling ook kan komen door lage grondwaterstanden. Door de warme, droge zomers maar wellicht ook door onttrekking van grondwater. Het waterschap verwacht daar medio dit jaar de resultaten van.
Zwaar verkeer is inmiddels geweerd op de Vaart Zuidzijde, om het laatste zetje bij een aankomende scheur te voorkomen. De gemeente Emmen wil ook een trillingsonderzoek uitvoeren om inzicht te krijgen in het effect van trillingen op woningen en op de gemeentelijke infrastructuur. De resultaten worden in 2023 verwacht, omdat trillingen een jaar lang gemeten moeten worden. Dit komt door de verschillen in (landbouw)verkeer per seizoen.

Zorgen over financiële draagkracht inwoners

Ook leven er zorgen over de financiële gevolgen van de bodemdaling en of inwoners deze kunnen dragen, als bijvoorbeeld hun huis nieuwe fundering nodig heeft. De gemeenteraad van Emmen diende vorig jaar juni een motie in om te zorgen dat de gemeente zich aansluit bij de provincie als het gaat om het zoeken naar financiële mogelijkheden voor gedupeerden van de bodemdaling.
"Hier loopt momenteel vervolgonderzoek naar", legt Tiemens uit. "We moeten ons dan als gemeente aansluiten bij een fonds, maar daarvoor willen we zelf grootschalig de ernst en de omvang van de bodemdaling onderzoeken." Dit is een groter onderzoek dan het onderzoek van Fugro, waarbij tien anonieme adressen in het dorp zijn onderzocht.
In het loop van dit jaar moet er meer duidelijkheid komen over de eventuele financiële regelingen en aansprakelijkheid bij schade.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl