Drenthe Liberty Tour gaat niet door vanwege oorlog in Oekraïne

De Drenthe Liberty Tour in 2015
De Drenthe Liberty Tour in 2015 © Sjoerd Looijenga
De Drenthe Liberty Tour zou dit jaar na een afwezigheid van twee jaar weer plaatsvinden, maar de organisatie heeft toch anders moeten doen besluiten. Waar in 2020 en 2021 corona een streep zette door het bevrijdingsevenement is de aanval op Oekraïne door het Russische leger dit jaar de reden om de tour te schrappen.
Direct bij de start van de oorlog in Oekraïne ontstonden er twijfels over het wel of niet door laten gaan van het militair getinte evenement. De landelijke organisatie benadrukte dat het juist in deze tijden belangrijk is om de vrijheid te gedenken. Of het evenement dan wel of niet zou doorgaan liet de landelijke organisatie over aan de overheid.

'Nu ongepast'

Nu in Westerbork besloten is om Dorp van de Vrede niet door te laten gaan heeft ook de organisatie van de Drenthe Liberty Tour besloten om definitief de stekker uit het evenement te trekken.
Dick Koole van de organisatie laat weten dat de beslissing met pijn in het hart is genomen. "Door alle reacties zijn we gesterkt in ons gevoel dat het nu ongepast is om met een colonne van ruim 200 militaire voertuigen de bevrijding van Nederland te herdenken en te vieren. Het zou verkeerde associaties kunnen oproepen."
De organisatie geeft aan dat er wel een nieuwe poging ondernomen wordt om weer een Drenthe Liberty Tour te houden.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.