In voor- en in tegenspoed: kersvers bruidspaar beleeft de meest turbulente uren ooit

220304_bruiloft_1
Iwona en André Dik tijdens de huwelijksceremonie in de raadszaal het Asser gemeentehuis, met hun kinderen Lotte en Tom © Eigen foto
Donderdagavond, 20.30 uur. Met een hoofd dat nog tolt van wat haar in de voorbije 48 uur is overkomen, ploft Iwona thuis op de bank in Assen. Ze heeft haar kinderen Tom (9) en Lotte (7) net naar boven gebracht en eindelijk is er even tijd om bij te komen. Die kan ze wel gebruiken, want haar man André ligt op hetzelfde moment in coma na een longtransplantatie. Een ingreep die de dag ervoor werd uitgevoerd, nota bene op de dag dat Iwona en André in het huwelijksbootje stapten. "We zijn net getrouwd, maar we hebben elkaar nu al niks meer te vertellen", lacht Iwona.
Inderdaad, ze lacht. Maar eigenlijk weet ze donderdagavond niet goed hoe ze zich moet voelen. Moet ze blij zijn, vanwege haar huwelijk met haar grote liefde André? Of juist verdrietig, omdat diezelfde André in het ziekenhuis hoopt dat zijn nieuwe longen aanslaan?
En dan is er ook nog verbazing over hoe snel het allemaal is gegaan. Want anderhalf uur voordat Iwona en André trouwden, hoort hij dat er een bijna perfecte match is met een longdonor. Een zodanig perfecte match dat André, die amper op de wachtlijst stond, meteen onder het mes kan. "Bizar", blikt Iwona terug.

Aanzoek

Voor wie de Asser politiek volgt, is André Dik geen onbekende naam. De 54-jarige Assenaar is raadslid van stadspartij PLOP. Hij kampt al jaren met de longziekte COPD. Die heeft ervoor gezorgd dat zijn longinhoud nihil is en hij bij elk griepgolfje in het ziekenhuis belandt, vertelt Iwona Dik (41). Een revalidatietraject biedt twee jaar geleden uitkomst, vooral omdat André groen licht krijgt voor een longtransplantatie. In november vorig jaar wordt definitief besloten dat de ingreep door kan gaan.
"En toen begon het bij mij te kriebelen", zegt Iwona. Ze wil namelijk koste wat kost met André trouwen voordat hij zijn longtransplantatie ondergaat. "Je weet immers nooit hoe zo'n ingreep verloopt. We wisten dat het zomaar twee jaar kon duren voordat hij aan de beurt was, maar heel soms zit er een cadeautje tussen, zeiden ze in het UMCG."
Iwona laat een compilatiefilmpje in elkaar zetten waarin vrienden en familieleden André stuk voor stuk op het hart drukten om 'ja' te zeggen op Iwona's aanzoek. Als dat er uiteindelijk komt, twijfelt André geen moment: "Natuurlijk zeg ik 'ja'!"
220304_ambu
Iwona en André Dik in de ambulance onderweg naar het ziekenhuis © Eigen foto

Onderaan de ladder

2 februari 2022 moet de grote dag worden, totdat in het weekend voor die bewuste woensdag het coronavirus om de hoek komt kijken. "Mijn kinderen en ik vielen thuis bijna om en we waren heel bang dat André iets zou overkomen, kreeg André geen klachten", blikt ze terug. Die situatie heeft wel vervelende consequenties: niet alleen moet de trouwdag verplaatst worden, ook wordt André vanwege de coronabesmetting tijdelijk van de longtransplantatielijst gehaald. In de hoop op nieuwe longen moet hij weer onderaan de ladder beginnen.
André, Iwona en hun kinderen laten zich er niet door kisten. 2 maart 2022 wordt de nieuwe trouwdatum, met een ceremonie in de raadszaal van het Asser gemeentehuis. Eigenlijk een dubbel huwelijk, want naast zijn liefde voor Iwona komt het wel en wee van de Asser politiek al snel op de tweede plek in Andrés leven. Op de dag voor de bruiloft wacht voor hem eerst nog een reguliere controle voor zijn longen in het UMCG. "De wachttijd was wat opgelopen, zeiden ze. André zei nog gekscherend: 'Als het maar niet morgen gebeurt, want dan gaan we trouwen'. De arts lachte met ons mee. Ze zou ons nog een kaartje sturen, zei ze."

'We hebben een long voor je'

Als de grote dag is aangebroken, maken Iwona en André zich op voor wat komen gaat. Zij hult zich in een witte bruidsjurk, terwijl André strak in het pak gaat. Ook de kinderen Lotte en Tom gaan 'op chic'. 's Middags om 15.00 uur vindt de huwelijksvoltrekking plaats; niets kan een mooie dag deze keer in de weg staan. Totdat een telefoontje om 13.30 uur de planning radicaal verandert.
"André trok tijdens het telefoongesprek wit weg. Ik dacht nog: misschien is er wel iemand overleden", zegt Iwona. Het bleek iets heel anders. Een dag nadat André weer als actief geregistreerd staat op de lijst voor longtransplantaties, is het al raak. "Zijn jullie al getrouwd? Want we hebben een long voor je", zegt de arts. André kan z'n oren niet geloven.
"De bloedgroep matcht, de grootte van de donorlong klopt; het was bijna te mooi om waar te zijn. Hoe groot was deze kans? Eén op duizend, misschien wel één op een miljoen", denkt Iwona. Klein detail: de longtransplantatie moet nog dezelfde avond plaatsvinden. "We kregen gelukkig wel toestemming om te trouwen. 'Hou de ceremonie wel kort', adviseerde de arts nog", herinnert ze zich. Mede door de opeenstapeling van bijzondere momenten beleven André en Iwona hun huwelijksvoltrekking in een roes. "Uiteraard hebben we vrienden en familie meteen ingelicht. Mede daardoor werd de ceremonie heel emotioneel."
220304_huwelijksavond
Iwona en André Dik vieren hun huwelijksavond in het ziekenhuis © Eigen foto

Coma

Als het ja-woord is gegeven, is er amper tijd om van het moment te genieten. Voor het gemeentehuis in Assen staat een taxi met draaiende motor klaar en terwijl André, Iwona en hun kinderen naar huis worden gereden, belt André met het ziekenhuis: de ambulance om hem te vervoeren kan worden opgetrommeld. De bruidsjurk en het pak worden thuis ingeruild voor comfortabele kleding en niet veel later is het kersverse bruidspaar zich al in het ziekenhuis. Daar wacht een verrassing. Iwona: "We werden naar een kamer gebracht waar ze twee bedden tegen elkaar hadden aangeschoven en versierd hadden met slingers, gemaakt van drukverband. Vreselijk lief", zegt ze. "Dat was onze huwelijksavond."
Als André rond 22.00 uur naar de operatiekamer wordt gereden, volgt een emotioneel afscheid. Iwona neemt daarna haar intrek in het hotel tegenover het UMCG. Slapen lukt echter niet. Als midden in de nacht haar telefoon gaat, spookt er van alles door Iwona's hoofd, maar er volgt goed nieuws: de de oude longen zijn goed verwijderd en de nieuwe longen zijn goed aangebracht. Obstakel één is overwonnen, denkt ze hardop. Toch worden de uren die volgen zwaarder. "Andrés nieuwe longen hebben moeite om zuurstof op te nemen, waardoor hij met een lage bloeddruk kampt. Tot de longen aanslaan, wordt hij in coma gehouden." Iwona zucht als ze het erover heeft.

'Het gaat goed komen'

Terwijl de hoop op goed nieuws nog nooit zo groot is als nu, zit Iwona inmiddels weer thuis in Assen. "Ik word geleefd op dit moment, maar het gaat goed komen", verzekert ze. "Met de longen die hij had, was het voor hem geen doen om door te gaan en het ziekenhuispersoneel gaat hem hier doorheen helpen, ik weet het zeker", zegt ze. Ondertussen telt ze de uren af. "Ik mag het ziekenhuis zo vaak bellen als ik wil om te vragen hoe het gaat, dus dat ga ik zo weer doen", klinkt het. Ze glimlacht. "In voor- en in tegenspoed hè."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl