Herman Kocks helpt bijna 50 jaar bij de belastingaangifte: ‘het is mijn hobby’

Herman Kocks (83) uit Emmen helpt al 49 jaar minima bij de belastingaangifte
(Rechten: Steven Stegen / RTV Drenthe)
Herman Kocks (83) uit Emmen helpt al 49 jaar minima bij de belastingaangifte (Rechten: Steven Stegen / RTV Drenthe)
Het is voor veel mensen elk voorjaar weer een vervelend klusje: het invullen van je belastingaangifte. Zo niet voor Herman Kocks. De 83-jarige Emmenaar helpt bijna 50 jaar mensen met een laag inkomen tegen kostprijs bij het doen van belastingaangifte.
Kocks mag dan op leeftijd zijn, maar aan stoppen moet hij nog niet denken. “Als de gezondheid het toelaat ga ik door. Waarom ik dit doe? Het is mijn hobby! Maar ik vind het ook belangrijk om mensen te helpen.”
Volgens Kocks hebben veel van zijn klanten niet het budget om een accountant in te huren. Zelf rekent hij een paar tientjes. “Met name omdat ik dure software moet gebruiken.”
Het lijkt alsof aangifte doen niet zo moeilijk moet zijn. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de bekende slogan van de Belastingdienst: "Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker." Kocks: "Maar dat is niet voor iedereen zo. En als de fiscus al dingen voor je invult, wil dat nog niet zeggen dat het ook klopt.”

Dankbaar werk

Kocks zegt zich soms net een soort biechtvader te voelen als mensen bij hem in het hokje komen te zitten. “Met veel klanten heb ik een jarenlange binding. Er is vertrouwen en dan komen ook regelmatig privékwesties aan de orde. Soms kun je daar ook iets in betekenen. Ja, ik vind het hartstikke dankbaar werk.”

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.