Assen wil minima aan het sporten en cultuursnuiven helpen

04_03_2022_Zing_en_Swing_Assen
Minima kunnen een jaar lang gratis meezingen met de dames van Zing en Swing © RTV Drenthe / Bram Koster
De gemeente Assen trekt ongeveer 250.000 euro uit om inwoners met een lager inkomen te interesseren voor sport en cultuur. Op de vandaag gelanceerde website Meedoen in Assen kunnen Assenaren met een kleine beurs een voucher ter waarde van 150 euro besteden, bijvoorbeeld voor een gratis bezoek aan theater, bioscoop of een sportclub. "Heel fijn om even niet te hoeven denken: kunnen we het wel betalen?"
Het geld is bedoeld voor mensen die moeten rondkomen van 120 procent of minder van het minimum, legt wethouder Jan Broekema (SP) uit. "Maar we gaan dat niet heel hard toetsen. We proberen mensen tegemoet te komen, want we willen dat er zo veel mogelijk gebruik van gemaakt wordt." Broekema schat in dat enkele duizenden Assenaren in aanmerking komen voor de regeling.

Nooit in theater geweest

Het gezin van Marjan (49) en Patrick (39) Meijerman uit Assen moet al jaren noodgedwongen creatief met geld omgaan, zo vertelt het echtpaar. "We hebben drie jaar in de schuldsanering gezeten. Sinds 2020 zijn we daar weer uit en het gaat nu beter, maar we hebben nog steeds maar honderd euro per week te besteden", aldus Marjan.
04_03_2022_Patrick_en_Marjan_Meijerman
Patrick en Marjan kijken naar toneelkunst op televisie © RTV Drenthe / Bram Koster
Terwijl Marjan wel 'van de musicals' is, hebben zij, Patrick en de vier kinderen, nog nooit een theater van binnen gezien. Als geen ander weten ze hoe het is om te moeten bezuinigen op uitgaven aan vrijetijdsbesteding. "Je bent afhankelijk van vrienden en familie die iets voor jou willen bekostigen. Dat voelt soms best rot", vertelt Marjan.

Lol en chemie

Eén van de organisaties die zich heeft aangesloten bij de regeling, is het zangkoor Zing en Swing, tot op heden vooral een gezelschap van vrouwen van middelbare leeftijd. "Dus nieuwe leden zijn van harte welkom,' zegt voorzitter Cécile Servaes. Via de website van de gemeente is binnenkort een aantal gratis jaarlidmaatschappen van de zangclub te verkrijgen.
"Als we hier samen zingen, dan hebben we lol. Er ontstaat chemie", omschrijft Servaes de gemiddelde repetitieavond. "Er is zelfs onderzoek dat uitwijst dat zingen goed is voor je hersenen. Het is voor ieder mens heel belangrijk dat je dat kunt meemaken. Voor rijk en arm."
Assen wil minima aan het sporten en cultuursnuiven helpen

Drents Museum doet ook mee

Ook een bezoek aan het Drents Museum in Assen behoort voor minima tot de mogelijkheden. "Het mooie van kunst is dat je het ook lelijk mag vinden. En die ruimte moet geboden worden om het te kunnen ervaren. Iedereen moet hiernaartoe kunnen komen", zegt museummedewerker Albert Kool.
Hij wijst tijdens een rondleiding op een schilderij "waar de emotie vanaf spat" en een bronzen beeld "waar je echt iets in kunt beleven". Zijn rondleiding eindigt bij een object waarvan de schaduw op de muur een zelfportret vormt, één zijn favorieten, die hij ook graag laat zien.

Eenmalige steun?

De gemeente bekostigt de regeling vanuit de pot van één miljoen euro die in totaal is uitgetrokken voor het herstel van Assen na de coronacrisis. Vooralsnog is de 250.000 euro die Assen eraan besteedt een eenmalige ondersteuning. "We gaan onderzoeken of dit een goede regeling is. Het is aan de nieuwe gemeenteraad om te kijken of er een structurele regeling voor volwassenen moet komen", aldus wethouder Broekema.
Marjan en Patrick Meijerman zien het helemaal zitten. "Als we er recht op hebben, gaan we er zeker gebruik van maken. Ik denk dat het heel fijn is om even niet te hoeven denken: kunnen we dat wel betalen?" vertelt Patrick. "Dit biedt zeer zeker voor veel mensen een kans", vult Marjan aan.

Uitnodiging per post

Assenaren met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum ontvangen deze week een brief thuis met een uitnodiging zich voor het sport- en cultuurtegoed aan te melden. Mensen die geen brief ontvangen, maar wel in aanmerking denken te komen, kunnen het tegoed zelf aanvragen via www.meedoeninassen.nl.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.