Jubilerend Zuidenveld ontvangt met Erepenning fraai verjaardagscadeau

Erepenning Zuidenveld
Voorzitter Johan Scheltens neemt de erepenning in ontvangst. Jetta Klijnsma reikte deze uit. © RTV Drenthe / Rien Kort
De Tentoonstellingsvereniging Het Zuidenveld heeft vandaag de Koninklijke Erepenning ontvangen uit handen van de Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma.
De uitreiking was in het stadion van FC Emmen, waar de vereniging een ledenvergadering hield. De landbouwtentoonstelling ontving werd onderscheiden vanwege het honderdjarig bestaan en de betekenis van het evenement voor Zuidoost-Drenthe.
Het landbouwfestijn blies in 2020 al honderd kaarsjes uit. De koninklijke onderscheiding lag toen al klaar, maar corona stond de festiviteiten in dat en het volgende jaar in de weg. Door de laatste versoepelingen én met een nieuwe editie voor de deur - in Schoonebeek van 7 tot en met 10 juli - werd de erepenning alsnog uitgereikt.

1920

De geschiedenis van Zuidenveld gaat terug tot 1920 toen acht (voormalige) gemeenten in Zuidoost-Drenthe besloten de handen ineen te slaan om jaarlijks bij toerbeurt een landbouwtentoonstelling te houden. Naast veekeuringen bestaat deze uit een concours hippique, een optocht, lichtroute en feest.

Mannenbolwerk

De vereniging telt rond de 650 leden stond tot twintig jaar geleden vooral te boek als een echt mannenbolwerk. In 2003 trad Roelie Lubbers pas als het eerste vrouwelijke lid aan. Lubbers pende twee jaar geleden nog het overzichtswerk Kroniek van de Zuidenveldtentoonstelling 1920-2020. Vanavond werd zij uitgeroepen tot erelid.
De Zuidenveldtentoonstelling is een uniek evenement dat is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken fenomeen, aldus Klijnsma.

Boer en burger

Burgemeester Eric van Oosterhout sprak ook enkele woorden. "Wat is het geheim van het Zuidenveld", vroeg hij zich hardop af. Deels liefde voor het platteland en het boerenbestaan in combinatie met creativiteit en verbinding. "Een feest waar boer en burger hand in hand gaan. De vergunning is vergeven."
Voorzitter Johan Scheltens bedankte voor de mooie woorden. In plaats van er zelf nog enkele aan toe te voegen, stelde hij voor om er een glas op te drinken. "Bedankt en proost."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.