Noordenveld overtuigd van woningbouw Peize-Zuid: 'Dit moet gewoon doorgaan'

Peize-Zuid vanaf de Oostingslaan
Partijen vinden woningbouw in Noordenveld hard nodig © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
De politiek in Noordenveld is zo goed als eensgezind over nieuwe woningbouwplannen in de gemeente. Alleen Lijst Groen Noordenveld (LGN) onderscheidde zich van de rest: lijsttrekker Tineke Nieboer is faliekant tegen nieuwe woningen in de buitengebieden.
Nieboer wil liever in de dorpskernen zorgen voor woonplekken, zodat het niet ten koste gaat van de natuur. "We zijn huiverig voor uitbreiden, de gemeente heeft geen plan voor wie, wanneer en waar ze willen bouwen. Er worden lukraak allerlei woningen gepland, bijvoorbeeld in Peize-Zuid."

Groningers

De VVD wijst op de woningzoekenden uit Groningen, die naar Noordenveld kijken voor woonruimte. "Dus jij wil het groen opofferen voor een woningbouwopgave uit Groningen?", snauwt Nieboer richting VVD'er Robert Meijer. Ze wijst op het 'groen' en het 'dorpse karakter' dat Noordenveld kenmerkt. "We hebben essen- en beeklandschap, dat gaat er ten koste van."
"Maar het groen dat we opofferen, is grasland", aldus Meijer. Het komt volgens hem op hetzelfde neer als bij 'De Oksel' in Roden-Noord. Want ook daar blijven de bomen staan, en gaat woningbouw dus niet ten koste van de natuur. "Dit moet gewoon doorgaan, er is een grote behoefte aan woningbouw", wijst hij op de plannen voor onder meer Peize-Zuid.
(Tekst gaat verder onder de video).
Partijen in Noordenveld in debat over woningbouwplannen
Woningbouwplannen Peize- en Roden-Zuid
Om de woningnood aan te pakken, wordt gekeken naar woningbouw in Peize en Roden. Bij Peize zijn plannen voor maximaal 150 nieuwe woningen aan de zuidkant van het dorp. Ook voor Roden-Zuid liggen er plannen voor woningbouw. Ruimte daarvoor moet onder andere ontstaan door een verhuizing van de manege.
Maar er is te weinig aandacht voor de natuur en omwonenden hebben niet genoeg mee kunnen praten over de plannen, zegt een aantal tegenstanders. Bovendien leiden meer woningen tot meer verkeersdrukte in en om Roden.

'Starters zijn op zoek'

Net als de VVD vinden PvdA en GroenLinks ook dat woningbouw nodig is. De partijen werken in de gemeenteraad samen in één fractie, maar hebben wel een eigen kieslijst. "Er is grote behoefte aan woningen, vooral voor starters en jongeren. Voor alleen woningen binnen de dorpen is onvoldoende ruimte. En Peize-Zuid is al een gebied dat langer bestemd is voor woningbouw", meldt lijsttrekker Tiemen Ensink (PvdA).
Bertus-Jan Epema van GroenLinks vult hem aan. "Inwoners in Peize hebben aangegeven behoefte te hebben aan woningbouw, daar is groot onderzoek naar geweest. Als je Peize zelf volstampt, dan houd je niks over van het dorpse karakter. Hier is juist samen met de inwoners een prachtig mooi plan tot stand gekomen. En dit is een plek die de natuur niet schaadt."

Voorbeeld uit Norg

Bij woningbouwplannen voor de wijk Oosterveld in Norg kwam er ook verzet op gang, zegt D66'er Frederik van Lookeren Campagne. "Mensen waren daar boos, nu zie je er een mooie woonwijk verschijnen. Er lopen zelfs nog zandwegen. Daarnaast hebben we niet alleen verantwoordelijkheid voor de huidige inwoners, maar ook voor de toekomstige. En daar hoor ik LGN niet over."
"En we mogen straks een derde van de goedkopere huizen toewijzen aan onze eigen inwoners", valt Ensink (PvdA) hem bij. "En er zijn heel veel jongeren die geen woning kunnen vinden. Ze zijn zeker niet allemaal voor mensen uit Groningen", benadrukt hij. "We zijn er niet alleen met Peize-Zuid", is Menne Kamminga van de ChristenUnie het net als de rest eens met de woonambities.
(Tekst gaat verder onder de foto).
Sociale huurwoningen Oosterveld Norg
Met de woningen in Oosterveld is het ook goed gekomen, zegt D66 © RTV Drenthe / Mathijs Renkema

CDA: Duizend woningen in tien jaar

Het CDA is het meest ambitieus, en wil er duizend woningen bij in de komende tien jaar. "Elk jaar moet de temperatuur worden opgemeten en kijken waar gebouwd kan worden." Volgens christendemocraat Koos Mennen zijn de uitkomsten daarvan klip en klaar: de woningen moeten er komen. "En mensen in Peize-Zuid vinden het een mooi project.", haalt hij het project bij Peize-Zuid aan.
Waar de partijen - op LGN na - het eens zeggen te zijn over de woningbouwplannen, schiet bij GroenLinks die duizend woningen toch in het verkeerde keelgat. "Dat zijn er te veel, tenzij je bereid bent om naar andere woonvormen te kijken zoals tiny houses, kangoeroewoningen of met meer mensen in een huis te wonen", wijst hij op mogelijke alternatieven.

'Peize-Zuid wordt prachtig groene wijk'

Gemeentebelangen, de grootste partij in Noordenveld met 9 zetels, wil eerlijk zijn, zegt lijsttrekker Kirsten Ipema. "Ik hoor hier geluiden dat we wel woningen willen, maar geen groen willen opofferen. Maar alles is groen, heel Noordenveld is mooi. Er is een woningbehoefte van achthonderd tot duizend woningen tot 2030. Dan kun je niet zeggen: we gaan geen groen opofferen."
Daarnaast vindt ze het idee dat de bouw van woningen tot 'schade' aan de natuur leidt, onjuist. "Voor Peize-Zuid zijn 150 woningen ingetekend, en dat wordt een prachtig groene wijk."
Maar hoe eensgezind de rest ook is, LGN blijft tegen. "Roden-Zuid kan goed Roden-Midden worden", oppert Nieboer. Maar met LGN zou Noordenveld een stuk verder van huis zijn, zegt Epema van GroenLinks. LGN was eerder immers tegen de ideeën om leegstaande panden te verbouwen naar woningen. "Als we toen hadden geluisterd, was er niks ontwikkeld. Op verschillende plekken in het dorp worden woningen gerealiseerd. We kijken dus zo min mogelijk naar buiten, en veel naar binnen."
Gemeenteraadsverkiezingen bij RTV Drenthe
De lijsttrekkers van alle twaalf de Drentse gemeenten krijgen tot en met 15 maart de kans zich te laten zien in een van de RTV Drenthe-verkiezingsdebatten. Gisteren stond Borger-Odoorn centraal, en vandaag waren de partijleiders van de gemeente Noordenveld aan de beurt. Het debat is dagelijks te zien op de website en Facebookpagina van RTV Drenthe, van 15.30 tot 16.10 uur. Dezelfde avond wordt de uitzending meerdere keren herhaald op tv.
Aankomende maandag gaan de lijsttrekkers van Hoogeveen in discussie over twee actuele thema's in de gemeente. Benieuwd naar alle berichtgeving over de gemeenteraadsverkiezingen? RTV Drenthe heeft een dossier aangemaakt: Drenthe Kiest.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl