Partijen overtuigd van zonnepark Zuidvelde: We moeten zélf gaan opwekken'

Zonnepanelen
Meerdere partijen zijn overtuigd van het zonnepark © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media
Ondanks kritiek blijft een deel van de partijen in Noordenveld overtuigd van de komst van het zonnepark bij Zuidvelde. Dat zeiden Gemeentebelangen, GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie in het RTV Drenthe-verkiezingsdebat. De afhankelijkheid van Russisch gas zorgt er juist voor dat bij een aantal van hen de urgentie is gegroeid.
Van de VVD is het bekend dat de partij faliekant tegen het park is. "Het is absoluut geen goed plan. Ga eerst eens kijken op de daken en de wereld aan industrieterreinen die we hebben", zegt lijsttrekker Robert Meijer over plekken waar wat hem betreft wél panelen gelegd kunnen worden. "En laten we eerst eens opwekken voor de eigen inwoners, want het geld vloeit nu weg", is hij bang. Het zonnepark wordt namelijk voorgesteld als een lokaal initiatief, maar dat is het niet, vindt Meijer. "Er zitten twee grote bedrijven achter, en slechts één lokale partij."
De liberaal gelooft er niet in dat de opbrengsten van de zonnepanelen straks terugvloeien naar de eigen inwoners. Dat bijvoorbeeld vijftig procent daarvan naar de omgeving gaat, doet hij af als een fabel. "Als dat park straks honderd miljoen euro oplevert, betekent dat er vijftig miljoen naar Noordenveld gaat?!" Volgens Meijer gaat het slechts om de 'marges'.
(Tekst gaat verder onder de video).
Debat Noordenveld over zonnepark Zuidvelde
Zonnepark Zuidvelde
Energiecoöperatie Noordseveld - bestaande uit drie ontwikkelaars - namen het initiatief om een zonnepark van 135 hectare aan te leggen bij Zuidvelde. Op dat plan kwam kritiek van omwonenden, die onder meer vrezen voor de gevolgen voor het landschap en het verdwijnen van het weidse uitzicht. De ontwikkelaars zeiden daar rekening mee te houden door het park natuurlijk aan te kleden met onder andere bosschages, stroken natuur en bloeiende akkerranden.
Toch werd besloten een alternatief in te dienen. Het park moet nu gaan bestaan uit 74 hectare. Maar tegenstanders vinden de omvang nog steeds te groot, en zeiden eerder pas genoegen te nemen met de helft van de gepresenteerde grootte.

Verwijzing naar Oekraïne

GroenLinks is overtuigd dat het zonnepark wél wat gaat opleveren. "En vergeet niet: we hebben nu oorlog in Oekraïne. Er zijn nu weer plannen om kolencentrales open te gooien en gas uit Groningen te halen, omdat we dus niet in onze energiebehoefte kunnen voorzien." Het zonnepark moet er wat lijsttrekeker Bertus-Jan Epema betreft dus komen. "Het is een uniek park, vijftig procent eigendom van de inwoners, en 'lokaal' krijgt dus ook vijftig procent van de opbrengsten. En dit is nodig om straks energie-onafhankelijk te worden." D66 sluit zich daarbij aan. "We moeten zoveel mogelijk en zo snel mogelijk zélf gaan opwekken."
Bovendien zijn alleen zonnepanelen op daken - wat de VVD voorstelt - niet genoeg, zegt lijsttrekker Kirsten Ipema van Gemeentebelangen. "Dan kom je er niet. Er moet een hoop gebeuren. Als we alle daken volleggen, dan hebben we straks dezelfde discussie en zijn we nog nergens", wijst ze op de noodzaak van het park.
En een groter park is beter dan tien kleinere, vindt de PvdA bij monde van Tiemen Ensink. "Het is daarbij wel belangrijk dat een deel van de opbrengst terugvloeit naar 'lokaal'. En de direct omwonenden moeten een hoop voordelen hebben, via een lagere energierekening."

'Communicatie abominabel slecht'

Ondanks de intentie om inwoners in de buurt te laten profiteren, was de communicatie naar de mensen toe ver ondermaats, vindt Tineke Nieboer van Lijst Groen Noordenveld (LGN). "Er wordt alleen gekeken naar duurzaamheid, maar het participatieproces was 'abominabel slecht'. Mensen zijn overvallen door het plan."
Maar met dat verwijt zijn veel lijstaanvoerders het niet eens. Epema van GroenLinks wijst Nieboer erop dat er geen enkel zonnepark in Nederland bestaat dat voor vijftig procent in handen is van de omgeving. Gemeentebelangen zegt ook dat er perspectief is voor degenen die zich zorgen maken. "Het zonnepark komt er met respect voor de natuur. En als je met een plan voor zo'n park presenteert; natuurlijk voelen mensen zich dan overvallen. Maar dat is het startpunt van een gesprek."
In lijn met LNG is ook het CDA van mening dat er best valt te leren, want ook in ogen van Koos Mennen is het met de participatie fout gegaan. Overigens zien de christendemocraten in Noordenveld graag een kleiner zonnepark dan nu is beoogd, het liefst van zo'n twintig hectare. "De oplossing ligt niet alleen bij zonnepanelen, je moet het breder zien", zegt Mennen.
(Tekst gaat verder onder de foto).
In de verte moet een deel van het zonnepark in Zuidvelde komen
De plek waar het zonnepark bij Zuidvelde moet komen © RTV Drenthe/Ronald Oostingh

PvdA en GroenLinks zeggen geen 'nee' tegen windmolens

Moet er dan gedacht worden aan windmolens in een gemeente als Noordenveld, dat onder meer geliefd is vanwege het aanbod aan natuur? PvdA en GroenLinks willen dat niet helemaal uitsluiten. "Je kan je voorstellen dat zoiets kan bij een stukje aan de snelweg", brengt Epema (GroenLinks) in. Hij zegt zich daarbij wel te realiseren 'gevaarlijk' te opereren. "Voor windmolens is nul draagvlak. Maar tegelijkertijd wil iedereen elektriciteit die niet ten koste gaat van de Groningers of waar we de oorlogskas van Rusland mee spekken. Dus we zullen wel iets moeten doen."

D66: Zonnepark goed voor biodiversiteit

Toch is enkel het benadrukken van de noodzaak van duurzame energie-opwekking niet genoeg om de zorgen weg te nemen. Zo vreest Nieboer voor het effect op de omgeving, als de zonnepanelen na jaren van gebruik, weer weg worden gehaald. "En dat is typisch gemeente Noordenveld: ad hoc, geen plan en niet vooruitkijken." Wat D66 betreft hoeft Nieboer daar niet bang voor te zijn, zegt voorman Van Lookeren Campagne. "Er komt een mooie groene strook omheen, en veel meer ruimte voor biodiversiteit. Nu staan er aardappels, daar worden dus ook gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Het is voor de biodiversiteit dus goed." Menne Kaminga van de ChristenUnie vult hem aan. "Er is heel nadrukkelijk naar gekeken. Dit is een afwijkend, duurzamer plan dan andere plannen in Nederland", is hij overtuigd van het zonnepark.
Volgens Ipema (Gemeentebelangen), die naast lijsttrekker momenteel wethouder is in Noordenveld, wordt er nog gewerkt aan het 'laatste stukje' voordat alles rond is. Het plan van het CDA, om te gaan voor een kleiner park met minder panelen, schuift ze aan de kant. "We hebben geen tijd om nog jaren te oefenen. Als je meerdere zonneparken nodig hebt om de doelstellingen te halen, dan blijft er 'helemaal niks over van de omgeving', wil ze duidelijk maken. "Want een zonnepark van tien hectare in je achtertuin, is ook groot."
Gemeenteraadsverkiezingen bij RTV Drenthe
De lijsttrekkers van alle twaalf de Drentse gemeenten krijgen tot en met 15 maart de kans zich te laten zien in een van de RTV Drenthe-verkiezingsdebatten. Gisteren stond Borger-Odoorn centraal, en vandaag waren de partijleiders van de gemeente Noordenveld aan de beurt. Het debat is dagelijks te zien op de website en Facebookpagina van RTV Drenthe, van 15.30 tot 16.10 uur. Dezelfde avond wordt de uitzending meerdere keren herhaald op tv.
Aankomende maandag gaan de lijsttrekkers van Hoogeveen in discussie over twee actuele thema's in de gemeente. Benieuwd naar alle berichtgeving over de gemeenteraadsverkiezingen? RTV Drenthe heeft een dossier aangemaakt: Drenthe Kiest.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.