Cel- en taakstraf geëist voor inbraken en diefstallen: 'Huidige behandeling niet verstoren met kale cel'

rechtbank_bordje_officier_van_justitie
Officier van justitie © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Voor een reeks woninginbraken en diefstallen in de stad Groningen eist het Openbaar Ministerie (OM) een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf voor een 43-jarige man uit Beilen. Volgens de officier van justitie heeft de man eind 2020 en begin vorig jaar tien keer toegeslagen.
De buit bestond uit laptops, sieraden, portemonnees en bankpassen. Met de gestolen bankpassen pinde de man contactloos. Ook wordt hij verdacht van diefstal van autosleutels en een bijbehorende auto. Uit een verloskundigenpraktijk zou hij een laptop hebben gestolen en een echoapparaat. De kabel van het apparaat was bij de inbraak doorgeknipt. De schade voor de praktijk: 5700 euro.
Ook werd een deur vernield. Op de deur liet de man bloedspoor achter, wat na onderzoek een DNA-match opleverde. Dat wees regelrecht naar de verdachte. Op die manier kon de man ook aan de andere inbraken en diefstallen worden gekoppeld.

Verslaving

De gestolen goederen leverde hij veelal bij pandjeshuizen in voor geld. Op die manier kon hij zijn harddrugsverslaving bekostigen. Van de inbraken en diefstallen wist hij zich daardoor niet veel te herinneren, zei hij op zitting.
Op de DNA-match reageerde de verdachte gelaten. "Het zal wel. Ik weet het niet meer", zei hij. "Ik schaam me kapot." Hij ontkende de diefstal van de autosleutels en de auto. Zijn raadsman pleitte ook voor vrijspraak daarvan. De verdachte heeft een strafblad waar soortgelijke delicten op prijken.

Behandelen

De man doorloopt momenteel een afkicktraject. Hij wil zijn leven definitief een andere draai geven. Volgens de officier zou oplegging van een kale celstraf de behandeling verstoren. "Onwenselijk", stelde die.
Zodoende eiste hij een taakstraf voor de man, maar wél met een jaar voorwaardelijk cel als stok achter de deur. "Hij moet gemotiveerd blijven werken aan zichzelf", aldus de officier.
De man zou ruim 6200 euro aan de slachtoffers moeten betalen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl