Iedereen zet zich in voor Oekraïne: van de kerk in Hoogeveen tot de Drentse boeren

De mannen op locatie in Katowice
De mannen op locatie in Katowice © Eigen foto
Een van de vele vrachtwagens met hulpgoederen uit Drenthe keert weer huiswaarts. Richard Thalen en Jaap Fidom uit Hoogeveen hebben vanavond in het Pools Katowice medicijnen, voedsel en een beetje kleding overgeladen op vervoer richting Oekraïne.
Thalen en Fidom kregen twee dagen geleden te horen dat de vrachtwagen, volgeladen met hulpgoederen, helemaal vol zat. Daarna kregen ze het verzoek 'of ie ook weg kan'. "Nou ja, dan stap je erin en rijd je hem naar Polen", zegt Thalen. Vanuit de Beth-el kerk in Hoogeveen is een inzamelingsactie opgezet voor spullen voor Oekraïne. Via de website van de inzamelingsactie Oekraïne Noodhulp blijven de goederen binnenstromen. "Dinsdag gaat er weer een vrachtwagen die kant op met spullen."
De Beth-el kerk in Hoogeveen kwam op het idee om goederen te brengen via de zustergemeente van de kerk in het Oekraïense Lutsk.
Zelf zit het duo nog in Polen. Ze verwachten morgen in de loop van de dag weer aan te komen in Hoogeveen. Thalen is niet dicht bij de grens geweest. "Het echte leed zie je niet", zegt hij. "Je ziet vooral mooie dingen. Vrijwilligers die hun baan opzeggen en met een pompkar sjouwen. Ze sjorren aan de pakketten uit Nederland. Je bent op zo'n moment gewoon vrienden van elkaar."
De spullen worden uitgeladen
De spullen worden uitgeladen © Richard Thalen

Belangrijke rol voor kerken

De hulpgoederen die Thalen en Fidom inzamelden, komen niet op de grote hoop voor heel Oekraïne. "Dat wil de overheid daar wel, maar niet iedereen is even goed in delen", weet Thalen. "Zeker in deze tijden niet. Nee, deze spullen zijn voor de kerken. De kerken kunnen vaak beter delen dan de overheid." Het verdeelstation waar zij hun spullen hebben achtergelaten is ook opgezet door verschillende kerken. Kerken uit Oekraïne komen daar dan weer spullen halen om te verdelen. "De kerken zeiden: 'Dit doen wij zelf.' Ze hebben daar een pakhuis waar alles ingeladen wordt."
De twee benadrukken hoe hard de hulp nodig is. "In het westen van Oekraïne is het nog wel stabiel, maar de supermarkten raken wel leeg. Het is wel belangrijk dat er voedsel gaat komen. Het blijft daar nog wel even spannend."
Het pakhuis van de kerken
Het pakhuis van de kerken © Richard Thalen

Hulptroepen

Tijdens de reis kijkt Thalen zijn ogen uit. "Je ziet auto's met een Duits en een Oekraïens vlaggetje tot de nok toe gevuld met spulletjes. Ook weten we van twee touringcars die onderweg zijn vol met spullen. Die brengen ze heen, maar keren uiteindelijk niet met lege handen terug. Want op de weg naar huis komen ze met vrouwen en kinderen weer terug. Want ja, de mannen mogen niet weg. Die moeten het land zoveel mogelijk beschermen."
Dat vluchtelingen elders in Europa moeten worden opgevangen, is voor Thalen wel duidelijk. "Veel mensen uit Oekraïne hebben familie in Polen, maar ze verwachten daar vijf miljoen mensen. Die kun je niet allemaal opvangen in Polen."
Thalen roept ook iedereen op om gewoon die kant op te gaan en spullen te brengen. "Je moet wel weten waar je het moet achterlaten, maar je kan het zo die kant op brengen. Mensen zijn op wintersport geweest, nou dat is verder weg dan waar wij zijn geweest. Het kost je niets. Ja, misschien een dagje vrij nemen en een tank diesel. Maar je kan die mensen hier zo goed helpen." Wel heeft hij nog een advies: "Verzamel wel veel spullen, want even op en neer gaan met alleen een pakje pindakaas, dat schiet niet op."
Het transport onderweg naar Oekraïne

Boeren in actie

Naast de hulp van Thalen en Fidom, is meer hulp onderweg. Zo hebben verschillende Drentse boeren ook spullen verzameld. Farmers Defence Force-voorman Jos Ubels heeft dierenarts Bernd Hietberg gebeld en gevraagd om de handen ineen te slaan. Samen hebben ze medische spullen geregeld via medische groothandels, en de spullen geschonken aan Oekraïne. Daarnaast hebben boeren geld ingezameld.
De boeren hebben van dat ingezamelde geld spullen gekocht ter waarde van meer dan 30.000 euro. Grotendeels zijn het spullen om dieren te helpen, maar ze zijn ook geschikt voor de mensen in Oekraïne. Het gaat onder meer om infusen, naalden, operatieschorten en desinfectiemiddelen.
Als alles richting Polen gaat, staan in Duitsland nog eens zeven pallets met babyvoeding te wachten. Een Oekraïense chauffeur zal de spullen vanuit Nederland naar Polen brengen en vanuit Polen zorgt een Poolse landbouworganisatie dat het in Oekraïne komt.
De spullen van de boeren wachten op vervoer
De spullen van de boeren wachten op vervoer © RTV Drenthe

Landbouw belangrijke sector in Oekraïne

"Zo'n 25 procent van alle landbouw gebeurt in Oekraïne", zegt Ubels. "Dit heeft gevolgen voor de hele wereld. Daar kunnen we onze ogen niet voor sluiten." De meeste spullen worden ingezameld bij boer Henk Fikkert uit Wijster.
"Bedenk zelf wat je nodig hebt als je in nood bent. Een warme jas, eten, drinken, pleisters, enzovoort. Er dreigt honger", zegt boer Fikkert daarover. "Ook graan kan niet meer gezaaid worden, want daar hebben ze nog maar drie weken voor. Er is geen zaaigoed en geen kunstmest." En dat er nu niet gezaaid kan worden kan in de toekomst zorgen voor voedselschaarste, zo wordt gewaarschuwd.

Boerderij van Huizinga

Aangekomen in Oekraïne, zullen de spullen van de Drentse boeren verdeeld worden via de boerderij van Kees Huizinga. Huizinga zelf gaat het land verlaten is op weg naar Nederland, maar zijn boerderij zal nog worden gebruikt als een soort verdeelstation. En de hulpgoederen gaan niet alleen naar boeren, ook krijgen zoveel mogelijk Oekraïense burgers hulp.
Boeren in actie voor Oekraïne
Wil je meer lezen over de oorlog in Oekraïne of wil je weten waar in jouw buurt hulpacties worden georganiseerd? Lees dan meer in het dossier Oorlog in Oekraïne.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.