Eis: taakstraf en rijontzegging voor ongeval door oud-Emmenaar

Rechtbank_werkplek_rechter
Het OM eiste in de Groningse rechtbank 60 uur werkstaf en een voorwaardelijke rijontzegging van drie maanden © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Een 23-jarige voormalige inwoner van Emmen, die op 13 augustus 2019 op de Winschoterweg bij het Groningse Waterhuizen een ongeluk veroorzaakte, moet wat betreft het Openbaar Ministerie (OM) een taakstraf van 60 uur uitvoeren.
Ook eiste de officier van justitie een voorwaardelijke rijontzegging van drie maanden tegen hem.

Toeteren

De man, die nu in Groningen woont, kwam rond half zeven 's avonds bij Waterhuizen op de linker weghelft terecht. Hij reed tegen een tegemoetkomende vrachtwagen aan. De vrachtwagen, volgeladen met mest, belandde na de aanrijding op de kant in de berm. De chauffeur had de jonge bestuurder kort voor de aanrijding gewaarschuwd door te toeteren.
De bestuurder van de vrachtwagen hield letsel aan de aanrijding over, waaronder breuken in zijn gezicht, een sleutelbeenbreuk en een gebroken been. Na het ongeluk kon hij vijf weken zijn werk niet uitvoeren.

Te snel

De oud-Emmenaar zei op zitting dat hij de vrachtwagen niet had gezien. Hij wilde een flesje water in de auto oppakken en had even niet goed opgelet, zei hij. Nader onderzoek wees uit dat de verdachte ook te hard had gereden. Hij reed op die weg 86 kilometer per uur, waar 60 kilometer is toegestaan.
"Het was misschien niet de snelheid waardoor het ongeluk plaatsvond, maar wel de onoplettendheid", zei de officier. Zij stelt dat de man tijdens het rijden mogelijk langer 'niet bij de les' is geweest.
Ze hield met haar strafeis rekening met de oudheid van de zaak en met het blanco strafblad van de verdachte. Die hield aan het ongeluk knieletsel over. De vrachtwagenchauffeur diende geen schadeclaim in. Uitspraak is over twee weken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl