De week van Drenthe: Provincie leeft mee met Oekraïne

Provinciehuis verlicht in kleuren vlag Oekraïne
Het provinciehuis in Assen is verlicht in de kleuren van de vlag van Oekraïne © RTV Drenthe / Fred van Os
Het nieuws uit Oekraïne overheerst deze week. In Drenthe zijn veel acties opgezet om steun te betuigen. Maar er was ook nog ander nieuws uit de provincie de afgelopen week. Dit en meer in de Week van Drenthe.
Bij bewoners van vakantieparken in de gemeente Westerveld heerst onrust. De gemeente gaat actief handhaven op het permanent wonen. Wie onrechtmatig op een vakantiepark woont, moet van de gemeente zo snel mogelijk op zoek naar een alternatief. Anders dreigt er een dwangsom van 2500 euro per maand.
Gedetineerden uit de penitentiaire inrichting in Veenhuizen krijgen hulp van studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. De studenten houden wekelijks een juridisch spreekuur in Norgerhaven, waar gedetineerden vragen kunnen stellen. "Wij kunnen ze helpen om nieuwe regelingen te treffen", legt Rachab Dekker, een van de initiatiefnemers uit.

Oekraïne

Maar de oorlog in Oekraïne beheerst toch wel het nieuws. Ook in Drenthe.
Zo vertrokken militairen van de Luchtmobiele Brigade in Assen en Schaarsbergen naar Roemenië voor een oefening in het oosten van het land. De oefening zou oorspronkelijk plaatsvinden in Duitsland, maar vanwege de Russische inval in Oekraïne is die verplaatst naar Roemenië. Het gaat om een oefening van zo'n vier weken, waarin ze samenwerken met NAVO-eenheden uit Roemenië en de Verenigde Staten.
"Deze compagnie gaat er echt heen om te oefenen", zegt majoor Maarten Grendel van de Luchtmobiele Brigade. "Deze is niet uitgerust om echt oorlog te voeren. Maar we gaan er wel heen voor een groter doel dan alleen een oefening: om een duidelijke boodschap af te geven."
Daarnaast leeft Drenthe mee met de situatie in Oekraïne. Op veel plekken worden inzamelingsacties gehouden, er luiden kerkklokken als steunbetuiging en gebouwen veranderen in de kleuren van de Oekraïense vlag. In het dossier Oorlog in Oekraïne lees je meer over de oorlog in Oekraïne en waar in de buurt hulpacties zijn.
De week van Drenthe

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl