Vertrekkend wethouder Henk Heijerman: 'Aan stoppen denk ik niet'

Henk Heijerman (65) Gemeentebelangen Aa en Hunze.
Henk Heijerman (65) Gemeentebelangen Aa en Hunze. © RTV Drenthe/Margriet Benak
Henk Heijerman stopt na acht jaar als wethouder voor Gemeentebelangen in de gemeente Aa en Hunze. Voordat hij wethouder was zat hij acht jaar in de raad voor die partij. Maar aan echt stoppen denkt hij nog niet. Na de verkiezingen van 16 maart wordt hij weer gewoon raadslid.
"Nee aan stoppen denk ik zeker niet, zegt Heijerman in het Radio Drenthe-programma Cassata. "Ik ben nog maar 65 en dat kun je vergelijken met vroeger 50. Dus ik heb er nog veel zin in, maar ik wil in een lagere versnelling verder. En mensen: zeggen we zijn blij dat je blijft, we hebben je nodig."
Bang dat hij als oud-wethouder over zijn eigen graf gaat heen regeren is Heijerman niet. "Zo zit ik niet in elkaar. Ik zie mijn rol in de nieuwe fractie als senior. De man die de historische kennis heeft en die probeert de consistentie van beleid te bewaken. Als je nieuwe mensen kunt helpen is dat alleen maar goed voor het openbaar bestuur. Ik heb contacten, ik ken veel mensen en veel mensen kennen mij." Over een eventuele opvolger wil hij zich niet uitlaten. "Dat wordt na 16 maart bekendgemaakt. Daar zeg ik niks over."
(tekst gaat verder onder de video)
Scheidend wethouder Henk Heijerman denkt niet aan stoppen
Heijerman vindt wat openbaar bestuur betreft de gemeente het mooiste orgaan. "Dicht bij de bevolking en zeker in een plattelandsgemeente als de onze ken je elkaar nog. Mensen weten wie de bestuurders zijn en wij kennen ook veel mensen in de dorpen. Dat helpt gewoon. Contact is wat mij het meeste aanspreekt. Dat was ook het waardeloze aan corona de afgelopen twee jaar. Je zit elkaar aan te kijken via een beeldscherm."
Heijerman is dan ook blij dat hij gisteren op een 'gewone manier' als wethouder nog het multifunctionele centrum De Boerhoorn in Rolde kon openen. "Het was al een poosje uitgesteld. We hebben er zes jaar over gedaan, het was eigenlijk in december al klaar. En er was in Rolde ook veel kritiek en scepsis over. Het was altijd een dorpshuis dat door de gemeente werd bekostigd. Terwijl in andere dorpen de dorpshuizen worden bestierd door vrijwilligers. Daar moesten mensen wel aan wennen. Je hoort nu geen wanklank meer en mensen zeggen: goh, wat is het mooi geworden."
(tekst gaat verder onder de video)
Scheidend wethouder Henk Heijerman gaat door als raadslid
Heijerman weet dat hij niet alleen maar vrienden heeft gemaakt in zijn tijd als wethouder. "Als dat zo zou zijn heb je het niet goed gedaan als bestuurder." Echt wakker gelegen van kwesties heeft hij niet, maar sommige zaken hebben hem wel echt beziggehouden. "De Boerhoorn bijvoorbeeld. Toen ik daar in het begin mocht vertellen dat we het anders gingen doen, kwam dat behoorlijk hard aan en kwam daar veel kritiek op." Heijerman is blij dat men na de opening positief is. "Het pand heeft in zich dat veel verenigingen daar goed uit de voeten kunnen. En de inrichting is zo dat mensen elkaar kunnen ontmoeten." Dat het duurder werd dan gepland, daar heeft hij niet wakker van gelegen.
De kap van bomen in Nooitgedacht op een plek waar huizen moeten komen riep ook veel weerstand op. "Dat wordt erg opgeklopt", zegt Heijerman. "Je hoort alleen maar signalen van mensen die tegen zijn. Maar er zijn ook heel veel mensen die het er mee eens zijn. Sommigen doen het voorkomen alsof we kaalslag plegen. Maar dat is niet zo."
Over de situatie rondom 't Ruige Veld in Rolde wil Heijerman niet veel kwijt. Daar zit sinds jaar en dag een zorginstelling met een 24-uurs opvang. De gemeente wil die 24-uurszorg eraf. Zorginstelling Phusis dreigt met een jarenlange juridische strijd. "Dat zijn de regels die er zijn, dat zou kunnen gebeuren. Ik vind dat jammer. Maar we hebben onze redenen om te zeggen we doen het zo. Ik maak me zorgen over wat er in de zorg gebeurt. Verder wil ik er niks over zeggen."
Wethouder Henk Heijerman gaat door als raadslid
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wordt in het Radio Drenthe-programma Cassata iedere week teruggeblikt op de afgelopen jaren met een afscheidnemend politicus. Cassata is op zaterdag te horen tussen 12.00 en 14.00 uur op Radio Drenthe en daarna terug te luisteren via de website.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl