Project Buurtgezinnen is succesvol: 'Zo maken we de wereld mooier'

Project Buurtgezin groot succes
Buurtgezin Driessen, vlnr: vader Lotterman met Archie, Xander, Angelique en Raven Driessen © RTV Drenthe / Marjolein Lauret
Een keer in de twee weken brengt alleenstaande vader Richard Lotterman zijn 5-jarige zoontje Archie naar de familie Driessen in Meppel. Vlak bij hem in de buurt.
Angelique en Xander Driessen zijn een 'steungezin'. Zij hebben zelf een dochter van zes jaar, Raven. Ze hebben zich aangesloten bij het project Buurtgezinnen, waarbij een gezin een ander gezin uit de buurt helpt. Lang hebben ze er niet over na hoeven denken. "Wij realiseren ons dat we met z'n tweeën zijn en een groot vangnet hebben. Dat heeft niet iedereen. Als we op deze manier toch steun kunnen bieden maken we de wereld een beetje mooier."

Rust in de tent

Met die steun is Richard Lotterman heel blij. Zijn zoontje had een moeilijke start bij zijn moeder in Bulgarije. Uiteindelijk heeft Lotterman zijn zoontje opgehaald en neemt hij de opvoeding van Archie nu alleen voor z'n rekening. "Toen ik hoorde van het initiatief Buurtgezinnen heb ik mij direct aangemeld. Ik ben enorm blij met de hulp van Angelique en Xander. Zo krijg ik even rust zodat ik de taken die op mijn bordje liggen, goed kan blijven doen." Dat Lotterman rust nodig had, bleek toen hij Archie voor het eerst bij de familie Driessen bracht. "Ik ben op de bank gaan liggen en meteen in slaap gevallen."

Groot succes

Geke Maes is coördinator van het project Buurtgezinnen in de gemeente Meppel. Het project zit nog in een proefperiode van twee jaar, maar Maes heeft goede hoop dat het voortgezet gaat worden. Het initiatief is een succes gebleken. "We hebben in Meppel twee keer zoveel steungezinnen dan vraaggezinnen. Het is hartverwarmend dat zoveel mensen bereid zijn om iets voor een ander te doen."
Project Buurtgezinnen succesvol: 'Zo maken we de wereld mooier'
Niet alleen in Meppel loopt het project; ook in gemeente De Wolden, Hoogeveen en Westerveld werken ze met de stichting Buurtgezinnen. Het initiatief werkt ook preventief, zegt Maes, die ook coördinator is voor het project in de gemeente Westerveld. "Met de hulp die andere gezinnen bieden, voorkomen we dat Jeugdhulp vroegtijdig ingezet moet worden."

Vriendschap

Met het besparen van gemeentegeld houden Raven en Archie zich niet bezig. Zij zijn dikke vrienden geworden. "Raven heeft het al over 'haar vriend'. Ze kijkt elke keer enorm uit naar zijn komst. Dat is uiteindelijk het belangrijkst", besluit Xander Driessen.
Oprichter van de Stichting Buurtgezinnen is Leontine Bibo. Haar ervaringen als crisis-pleegouder vormden de bron voor Buurtgezinnen. Keer op keer kreeg zij kinderen in huis, waarvan zij zich afvroeg waarom deze kinderen niet meer thuis konden wonen. Haar conclusie was dat we het samen opvoeden verleerd zijn. "Er wordt wat afgetobd achter voordeuren. Als we elkaar onderling meer helpen met het opvoeden van onze kinderen, kunnen we het ontsporen van veel gezinnen voorkomen. Dan kunnen kinderen met hulp van mensen uit de buurt, gewoon thuis opgroeien bij hun eigen ouders."
(bron: buurtgezinnen.nl)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl