'Bezuinigingen op buurt- en dorpshuizen Hoogeveen keren keihard terug'

De Weideblik
Het wijkgebouw De Weideblik in Hoogeveen © RTV Drenthe/Wouter Westerveld
De aangekondigde bezuinigingen voor buurt- en dorpshuizen leidt opnieuw tot hevige discussies in de Hoogeveense politiek. Van de PvdA en de SP is het bekend dat zij de besparingsplannen onverantwoord vinden, maar andere lijsttrekkers willen juist kijken waar er behoefte aan is. En dat hoeft niet altijd een buurt- of dorpshuis te zijn, zeggen de partijleiders in het RTV Drenthe-verkiezingsdebat.
PvdA'er Stan van Eck wil niet denken aan een verdere versobering van de buurt- en dorpshuizen in de gemeente Hoogeveen. "Er moet een streep door, want het zijn belangrijke voorzieningen. Hierop bezuinigen is een boemerang die keihard terugkeert. Je kunt nu een euro besparen, maar straks kost het veel meer. Een buurthuis is namelijk net als een huiskamer. Zijn die er niet meer, dan zitten mensen binnen en neemt de kans op vereenzaming toe. En we weten dat mensen die eenzaam zijn, veel hogere zorgkosten maken. Dit is echt een foute beslissing", zegt de lijstaanvoerder van de PvdA tegen de partijen die wél akkoord gingen met de besparing.
Een van die partijen is het CDA. Lijsttrekker Annette Jansen wijst op het feit dat de gemeente Hoogeveen negentien buurt- of dorpshuizen heeft. "Die functioneren niet allemaal hetzelfde. Maar we zijn niet tegen buurt- en dorpshuizen", wil ze benadrukken. D66-collega Marin Rutgers durft harder stelling te nemen. "We moeten eerst kijken wat een dorp nodig heeft. Dat kan een dorpshuis zijn, maar ook iets anders", kijkt ze bijvoorbeeld naar initiatieven voor de jeugd.
Want de voorzieningen voor die laatste groep zijn volgens meerdere partijen onder de maat. "Jongeren zeggen dat er geen plek is om elkaar te ontmoeten of creatief kunnen zijn", aldus Jansen. Ook de ChristenUnie herkent dat, zegt lijsttrekker Hetty Pullen. "Ik hoor in wijken dat jongeren het gevoel hebben dat ze daar niet welkom zijn of geen plek hebben", betreurt ze.
(Tekst gaat verder onder de video)
Debat Hoogeveen over bezuinigingen dorps- en buurthuizen
Bezuinigingen dorps- en buurthuizen
De gemeenteraad van Hoogeveen stemde vorig jaar in met een bezuiniging van 50.000 euro op wijk-, buurt- en dorpshuizen. De daaropvolgende twee jaar gaat het om drie ton die in mindering wordt gebracht. De bezuinigingsronde is nodig vanwege de financiële situatie, want de gemeente stond diep in het rood. Het bedrag dat Hoogeveen eerder uitgaf voor buurt- en dorpshuizen, was 1,17 miljoen euro.
Het geld dat de gemeente nu niet besteedt, was vooral voor onderhoudsklussen, zoals het repareren van kapotte daken. In de toekomst moeten verenigingen zelf dus voor die kosten opdraaien.

'Oude mensen gaan naar dorpshuis'

Is de jeugd dan niet welkom in de bestaande buurt- en dorpshuizen in de gemeente? Jongeren mijden die, zegt de SP. Dat komt volgens lijsttrekker Jutta van den Oord onder meer vanwege de oubollige uitstraling. "Maar het sociale isolement wat wij gaan veroorzaken met het wegsaneren van de buurt- en dorpshuizen, is vele malen groter", huivert ze voor de gevolgen. D66 ziet die tendens ook, zegt Rutgers. "Er zijn allemaal oude mensen die naar het dorpshuis gaan. Voor jongeren is dat blijkbaar niet de plek." Bovendien vindt ze dat ook gekeken moet worden naar plek om woningen te bouwen. "Want als je nergens kan wonen, kom je ook niet naar het dorpshuis."
"En wat doen we al die andere mooie initiatieven in allerlei buurten en dorpen? We zien dat woon-zorgcentra hele multiculturele centra worden en kerken meer doen voor hun achterban. Moet je tegen die initiatieven zeggen dat ze moeten stoppen?", zegt CDA'er Jansen, om te benadrukken dat het geld ook anders kan worden besteed. "Het gaat niet om de stenen, maar om de mensen."

Welke bezuiniging komt in de plaats?

Waar de linkse partijen optrekken tegen de aangekondigde kostenbesparingen, wil VVD-lijsttrekker Roelof Bisschop hen een spiegel voorhouden. "Je kan heel hard zeggen: op de dorpshuizen gaan we niet bezuinigen, maar daar moeten we wel iets anders voor hebben", wijst hij op de noodzaak van bezuinigingen. De SGP is in ieder geval geen partij die moeilijk doet over snijden in de uitgaven van buurt- en dorpshuizen. "Als een dorpshuis niet floreert en niet werkt, waarom zou je er als gemeente geld in stoppen? Misschien kan het samengevoegd worden", suggereert Brand van Rijn. "Maar elk heeft een eigen identiteit. Je voegt ze niet zo samen", acht Gemeentebelangen-lijsttrekker Hilma Hooijer die kans zo goed als onmogelijk.
Dat de functie ervan onmisbaar is, komt in het debat meermaals naar voren. "Afgelopen vrijdag was ik nog in De Wenning in Pesse. Zeventig mensen, jong en oud, hadden daar een geweldige avond. Ik ben om 23.30 uur 's avonds weggegaan, maar hoorde dat het tot de late uurtjes doorging. Dat kan niet in een woonzorgcentrum", zegt PvdA'er Van Eck. "En dat de kerken leeglopen: ik snap dat het voor het CDA een probleem is, maar het is niet de taak van ons als politiek om de zaaltjes bij de kerken weer te vullen. En als een buurthuis iets minder draait: kijk wat daar aan de hand is en leer van de huizen waar het wél goed gaat."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Henri Klok Buurtvereniging de Westersluis
Henri Klok maakte zich als voorzitter van Buurtvereniging de Westersluis eerder grote zorgen over de aangekondigde bezuinigingen © RTV Drenthe / Wouter Westerveld

Partijen willen jongerencentrum

Het verbaast Van Eck dat bij andere projecten de gemeenteraad blijkbaar géén moeite heeft nog eens de portemonnee te trekken. "Onlangs is gestemd voor een luxe hockeyveld. Daar ging 250.000 euro extra heen, bovenop wat al begroot was. Dat vond de raad geen moeite." Een bezuiniging op dorp- en buurthuizen was zelfs helemaal overbodig, zegt de SP. "Dat komt voort uit een foute aanname dat er moet worden bezuinigd op het sociaal domein, waar de buurt- en dorpshuizen ook onder vallen. En dat terwijl we het als raad heel belangrijk vinden dat ouderen niet in een sociaal isolement belanden en jongeren niet in sociaal isolement komen."
Het CDA ziet de noodklok die zowel de PvdA als SP luiden vooral als een verkiezingsstunt. Volgens Jansen komt deze bezuinigingsronde voort uit 2014. "Laten we nu eens een besluit nemen." Ze kijkt liever naar waar behoefte aan is. Dat kan een buurt- of dorpshuis zijn, maar ook iets voor de jeugd. Gemeentebelangen en de SP zeggen ook iets te willen doen voor deze groep. Zo juicht SP'er Van den Oord de komst van een jongerencentrum toe. "Daar kan de jeugd de hele week naartoe voor studie-ondersteuning of workshops. Er zijn zat gebouwen die daarvoor geschikt zijn."
Gemeenteraadsverkiezingen bij RTV Drenthe
De lijsttrekkers van alle twaalf de Drentse gemeenten krijgen tot en met 15 maart de kans zich te laten zien in een van de RTV Drenthe-verkiezingsdebatten. Vandaag waren de partijleiders in Hoogeveen aan de beurt. Het debat is dagelijks te zien op de website en Facebookpagina van RTV Drenthe, van 15.30 tot 16.10 uur. Dezelfde avond wordt de uitzending meerdere keren herhaald op tv.
Morgen gaan de lijsttrekkers in Tynaarlo in discussie over twee actuele thema's in de gemeente. Benieuwd naar alle berichtgeving over de gemeenteraadsverkiezingen? RTV Drenthe heeft een dossier aangemaakt: Drenthe Kiest.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl