Alles uit de kast getrokken in Van Gogh-jaar: 'Culturele erfenis zichtbaar maken voor iedereen'

Vann Gogh in Drenthe
Het Van Gogh in Drenthe logo wordt beplakt met stickers als aftrap © RTV Drenthe / Rien Kort
Drenthe komt volgend jaar volledig in het teken te staan van Vincent van Gogh. Met onder meer een expositie, een film, theaterproducties en een fietsroute wordt stilgestaan bij de Drentse periode van de beroemde kunstschilder. Als klap op de vuurpijl wordt het Van Gogh Huis in Veenoord uitgebreid.
In het najaar van 2023 is het precies 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh enkele maanden in Drenthe verbleef. In het jaar 1883 verbleef hij ruim twee maanden in onze provincie. Het Van Gogh-jaar werd vandaag door talloze partners die bijdragen aan het culturele jaar rondom de kunstschilder alvast ingeluid in het kerkje van Zweeloo. Geen toevallige locatie, want het kerkje werd ooit op doek vereeuwigd door Van Gogh.

Vincent Van Gogh in Drenthe

In september 1883 kwam Vincent Van Gogh aan in Hoogeveen om vervolgens per trekschuit af te zakken naar Nieuw-Amsterdam en Veenoord. Tot begin december verbleef hij in het logement van de familie Scholtens aan de Verlengde Vaart in Veenoord. Tijdens zijn verblijf bracht hij ook een bezoekje aan Zweeloo. De altijd rusteloze Van Gogh nam daarna weer de benen naar zijn ouders in Nuenen.

Culturele erfenis

"Het landschap dat Vincent inspireerde is nog steeds zichtbaar", aldus projectleider Elizabeth Stoit. Het inspireert inwoners en bezoekers om de locaties op te zoeken die hij aandeed. "Ruim een derde van de Nederlanders weet dat Van Gogh Drenthe heeft aangedaan", zegt ze
Voor velen is dat een reden om het landschap dat hij ooit zag te verkennen en een bezoekje te brengen aan het Van Gogh Huis. "Maar we willen meer. We vroegen ons af of we die beleving breder konden trekken. De bedoeling van het Van Gogh-jaar is dan ook om die culturele erfenis zichtbaar te maken voor iedereen."
Van Gogh Huis
Het Van Gogh Huis in Veenoord © Van Gogh Huis

Graansilo

Iets wat hoog op de agenda staat richting volgend jaar is om het Van Gogh Huis in Veenoord uit te breiden. De ruimte waar hij in 1883 verbleef bevindt zich momenteel deels in het oorspronkelijke logement. Bezoekers kunnen straks het volledige gebouw verkennen. Een ander idee is het aanbrengen van landmarks. "Bijvoorbeeld een oude graansilo met een beeltenis van een van zijn schilderijen", legt Stoit uit. Verder wordt gewerkt aan een fietsroute die alle locaties verbindt die van betekenis zijn geweest in het Drentse verhaal van Van Gogh.
Het Drents Museum haakt bij het Van Gogh-jaar aan met een overzichtstentoonstelling van de Drentse periode van de schilder. "Het is de eerste keer dat een dergelijke expositie wordt gehouden", vertelt Annemiek Rens van het Asser museum. "De tentoonstelling wordt een ontdekkingsreis door het Drenthe van 1883, met de kunstenaar als een soort gids." Ook kunstenaars die hem inspireerden komen aan bod met hun werken.

Onkruidverbrander

Zuidoost Drenthe Film (ZOD Film) maakt werk van een Van Gogh-film, die als werktitel De Onkruidverbrander draagt. De titel verwijst naar een van de Drentse werken van Van Gogh. De film vertelt zijn verhaal vanuit het perspectief van de 14-jarige dochter van logementhouder Scholtens.
De gemeenten Hoogeveen, Coevorden en Emmen werken op hun beurt alle drie aan een theaterproductie die vanaf volgend najaar te zien moet zijn. In Hoogeveen wordt gewerkt aan een familievoorstelling, in Coevorden staat een dag uit het leven van Van Gogh centraal die wordt verteld op vier boerenerven. Emmen werkt aan een concert, waarbij het oude logement ook een rol gaat spelen. Tot slot stelt de provincie Drenthe 75.000 euro beschikbaar voor lokale initiatieven.

Van Gogh Huis wordt uitgebreid

Van Gogh verbleef dus in het najaar van 1883 in logement Scholtens in Veenoord, dat vandaag de dag nog steeds bestaat. Bezoekers kunnen de kamer op de bovenste etage bezichtigen, de ruimte waar de kunstschilder destijds verbleef. Het Van Gogh Huis zelf bevindt zich op de begane grond van het moderne wooncomplex naast het logement.
Op de begane grond van het voormalige logement zit een restaurant, waar ooit het cafeetje van Scholtens was gevestigd. Dit wordt straks ook onderdeel van het Van Gogh Huis. Uitbater Ludwig Oldenhuis bevestigt dat de horecagelegenheid per 1 maart is gestopt. "We zijn tot een goede overeenstemming gekomen met het museum", laat hij weten.

Lik verf

Voorzitter Heily Stoel van het Van Gogh Huis is blij met de nieuwe toevoeging. "Deze aanwinst moet zorgen voor een nog mooiere beleving voor onze bezoekers." Hoe de nieuwe ruimte precies wordt ingericht, kan ze nog niet aangeven. "Daar moeten we nog werk van maken. Het wordt in ieder geval niet een kwestie van een lik verf en hup, het is klaar."
Tegen het einde van het jaar verwacht ze dat het nieuwe Van Gogh Huis gepresenteerd kan worden. "Volgend jaar bestaan we ook nog eens twintig jaar. Hoe mooi is het om het Van Gogh-jaar en ons jubileum te kunnen combineren?"
In de vandaag gepresenteerde plannen wordt gesproken van een 'moderne museale beleving' met als aandachtspunt meertaligheid.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl