Supermarktsoap op PBH-terrein blijft voortduren: 'Wat willen we met Zuidlaren?'

Het Prins Bernhardoeveterrein in Zuidlaren
Het Prins Bernhardhoeve-terrein in Zuidlaren © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
Na zo'n tien jaar bakkeleien over de invulling van het Prins Bernardhoeve-terrein (PBH) in Zuidlaren, kunnen de lijsttrekkers in Tynaarlo nog altijd geen overeenstemming bereiken over hoeveel supermarkten er moeten komen. Momenteel wordt ingezet op twee supermarkten, maar dat is voor meerdere partijen geen absolute noodzaak, zo lieten ze weten in het RTV Drenthe-verkiezingsdebat.
Een van de partijen die zich hierover niet hardop wil uitspreken is de PvdA. "De vraag is nu niet wat Zuidlaren nodig heeft en wat goed is voor de gemeenschap, maar de vraag is meer hoe wij drie supermarkten in het dorp persen", stelt lijsttrekker Koos Dijkstra kritisch. Hij wil kijken waar Zuidlaren behoefte aan heeft en daarop de plannen afstemmen. "Laten we met elkaar vaststellen wat nodig is, en niet uitgaan van per se twee of drie supermarkten met maximale afmetingen."
Bovendien hekelt hij de trend van 'onderzoek na onderzoek' over de toekomst van het PBH-terrein. Dijkstra vindt het overbodig om te kijken of er ruimte is voor bijvoorbeeld een museum of bibliotheek. "Want de kern van de kwestie is: hoeveel supermarkten wil je bouwen?"
Voor hoeveel supermarkten is er ruimte op het Prins Bernardhoeve-terrein? De lijsttrekkers komen er niet uit
Debat Tynaarlo over supermarktensoap op PBH-terrein
Invulling Prins Bernardhoeve-terrein
De invulling van het voormalige Prins Bernardhoeve-terrein in Zuidlaren houdt de gemoederen in politiek Tynaarlo al bijna tien jaar bezig. De bedoeling is dat de voorzijde van het terrein ingevuld wordt door supermarkten. In eerste instantie was er plek voor drie vestigingen, maar het college doet nu onderzoek naar twee locaties. Naast het tijdelijke gebouw van de Albert Heijn moet er ruimte komen voor de Jumbo, die dan zal verhuizen uit de Stationsweg.
Daarnaast wil de gemeente investeren in de looproutes tussen de supermarkten op het PBH-terrein en de rest van het dorpscentrum. Zo moet het aantrekkelijk worden om na het boodschappen doen ook de rest van de winkels te bezoeken.

Twee of drie supermarkten?

De uitgesproken lijsttrekkers zijn voornamelijk voorstander van twee supermarkten, zoals nu ook wordt onderzocht. Onder meer voor de ChristenUnie is dat de beste optie, zegt lijsttrekker Henny van den Born. Wel wil hij dat er een prijsvechter aan de Stationsstraat blijft. Jurry Vellinga van Leefbaar Tynaarlo benadrukt bovendien dat uit een onderzoek bleek dat negentig procent van de inwoners graag twee supermarkten op het PBH-terrein wil, in combinatie met een goedkopere variant.
Ook de VVD wil stappen zetten in deze langlopende kwestie, aldus lijstaanvoerder Gezinus Pieters. "We zijn te twijfelachtig met elkaar", zegt hij over de situatie. "We denken een oplossing te vinden waar iedereen achter gaat staan, maar dat is onmogelijk." Pieters vindt dat er voor de winkels in Zuidlaren meer te winnen valt, maar de opzet van het huidige centrum dat scenario in de weg staat. "Niet omdat mensen niet in Zuidlaren willen kopen, maar het centrum op deze wijze slecht in elkaar zit."

'Wethouder moet eens besluit nemen'

Dat er een keer een knoop moet worden doorgehakt, zeggen meer partijen zich te realiseren. De vraag is daarbij wat Zuidlaarders over de toekomst van het dorp te zeggen hebben. "Participatie is een groot goed", zegt CDA'er Henk Middendorp. "Maar op den duur moet je ook doorpakken. Op een gegeven moment moet een wethouder een besluit nemen en het niet eindeloos vooruit schuiven."
Maar voordat een definitief besluit valt, wil Gemeentebelangen eerst de vraag beantwoorden welke richting het dorp op moet gaan. "Wat willen we eigenlijk met Zuidlaren?", vraagt Jacob van Gelder zich af. "Willen we het laten zoals het nu is, of ook dat mensen van buiten Zuidlaren naar het dorp komen? Mij is dat allemaal niet bekend."
In ieder geval moet het dorp 'in balans' blijven, bepleit CDA. Een met supermarkten volgebouwd PBH-terrein en een afgeroomd centrum ziet hij niet zitten. Momenteel zit er een Action aan de Stationsweg en zo'n winkel is ook hard nodig, vinden de lijsttrekkers. "Je ziet dat ondernemers zeggen: we hebben meer klanten dan eerst", merkt de ChristenUnie op.
tekst gaat verder onder de foto
Centrum Zuidlaren
Het huidige centrum in Zuidlaren © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen

D66 wil aansluiting met centrum

Ook D66 herkent zich in het beeld dat het centrum van Zuidlaren 'een publiekstrekker' nodig heeft. "En als er dan twee supermarkten aan de voorzijde van het PBH-terrein komen, moet je zorgen dat het voorterrein goed verbonden is met het lint", wijst Els Kardol op de Stationsweg, de belangrijkste winkelstraat in Zuidlaren. Op deze manier moet het aantrekkelijk worden om na de boodschappen nog even te shoppen. "Je wilt juist dat mensen nog even naar de schoenen- of kledingwinkel gaan of een terrasje pakken."
Hoe de toekomst van het oude PBH-terrein eruit gaat zien, daar durft geen enkele partijleider z'n handen aan te branden. Miguel Ririhena van GroenLinks merkt op dat de lijsttrekkers het eigenlijk wel eens zijn met elkaar. Er stemden immers 21 raadsleden voor een onderzoek naar de komst van twee supermarkten. "Eigenlijk zijn we eensgezind", zegt hij, in de hoop om gezamenlijk tot een uitkomst te komen.
Gemeenteraadsverkiezingen bij RTV Drenthe
De lijsttrekkers van alle twaalf de Drentse gemeenten krijgen tot en met 15 maart de kans zich te laten zien in een van de RTV Drenthe-verkiezingsdebatten. Vandaag waren de partijleiders in Tynaarlo aan de beurt. Het debat is dagelijks te zien op de website en Facebookpagina van RTV Drenthe, van 15.30 tot 16.10 uur. Dezelfde avond wordt de uitzending meerdere keren herhaald op tv.
Morgen gaan de lijsttrekkers in Midden-Drenthe in discussie over twee actuele thema's in de gemeente. Benieuwd naar alle berichtgeving over de gemeenteraadsverkiezingen? RTV Drenthe heeft een dossier aangemaakt: Drenthe Kiest.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl