Is transferium De Punt 'totaal zinloos' of toch een ideaal verkeersknooppunt?

De komst van het transferium langs de A28 bij De Punt kan lang niet bij iedereen in politiek Tynaarlo goedkeuring vinden. Zo'n vijf jaar geleden stemde de raad nog in met het verkeers- en vervoersknooppunt, maar het is twijfelachtig of een meerderheid na de gemeenteraadsverkiezingen nog steeds voorstander van het plan is. Alleen CDA, VVD, D66 en de ChristenUnie geven tijdens het RTV Drenthe-verkiezingsdebat aan voor de bouw van het transferium te zijn.
Zo ziet Leefbaar Tynaarlo, momenteel een collegepartij met vier zetels, de aanleg helemaal niet zitten. "Het is totaal zinloos, want er is geen nut en noodzaak voor het transferium. Geef het geld ergens anders aan uit", legt lijsttrekker Jurryt Vellinga uit. "Je kunt het geld beter investeren in goede OV-verbindingen in de gemeente, dan in een transferium waar toch niemand naartoe gaat. Je kunt bussen laten rijden en investeren in fietspaden", schetst hij zijn voorkeursideeën.
Bovendien geldt het argument van verkeersveiligheid niet meer om het knooppunt aan te pakken, zegt Vellinga. Want waar vroeger nog 130 kilometer per uur werd gereden, is dat nu niet meer het geval. "De weg is nu uit zichzelf veiliger geworden."
Politieke partijen in Tynaarlo botsen over het plan om een transferium aan te leggen bij De Punt:
Debat Tynaarlo over transferium bij De Punt
GroenLinks en de PvdA zijn net als Leefbaar Tynaarlo tegen de aanleg van het transferium. "Het is een typische bestuurderstruc om allerlei dingen bij elkaar te vegen en er een spaghetti van te maken en dat te verkopen als geheel", beklaagt PvdA-lijsttrekker Koos Dijkstra zich. "Er is in het begin gezegd dat het beter maken van de op- en afritten alleen kon als er transferium zou worden aangelegd. Maar dat is toch onzin? Als je de veiligheid wil verhogen, kun je zoiets op elk moment aanleggen."
'Mensen gaan nog steeds dood'
Het CDA schaart zich wel achter het transferium-plan. Het argument dat het project voor natuurschade zorgt, wijst lijsttrekker Henk Middendorp van de hand. "Natuurwaarden zijn niet in het geding, behalve de vleer- en woelmuis", zegt hij cynisch. Middendorp vindt het belangrijk dat mensen in de dorpen óók gebruik kunnen maken van openbaar vervoer, iets wat volgens hem bereikt wordt met het transferium.
De christen-democraten vragen zich daarom af wat de tegenstanders, zoals Leefbaar Tynaarlo, GroenLinks en PvdA, zeggen tegen de mensen die nu 'geen recht hebben op openbaar vervoer'. Bovendien is de A28 bij De Punt nog steeds onveilig, vindt het CDA. "Vorig jaar gebeurde er nog een dodelijk ongeluk. Dat is niet veranderd, mensen gaan nog steeds dood."
Ook de VVD wil de problemen bij de bron aanpakken, zegt lijsttrekker Gezinus Pieters. Waar ze in het zuiden van de stad Groningen werken aan het verbeteren van de doorstroming, "heb je daar niks aan als je bij De Punt stilstaat", vindt hij. Het vervoersaanbod is volgens hem nu ronduit 'slecht'.
Transferium De Punt
Bijna tien jaar geleden begonnen gesprekken over de aanleg van een transferium langs de A28 bij De Punt. Het gaat om een soort verkeersknooppunt, met tweehonderd parkeerplaatsen en bushaltes voor de snelbussen van Qbuzz naar Groningen. Ook komen er nieuwe opritten naar de A28, die veiliger moeten worden dan de huidige.
De gemeenteraad van Tynaarlo stemde in 2017 in met het plan. Het project leek doorgang te kunnen vinden, totdat de stikstofuitspraak van de Raad van State roet in het eten gooide. Het transferium moet nu stikstofvrij worden aangelegd. De provincie onderzoekt of daar mogelijkheden voor zijn.
De komst van het transferium stuit nog altijd op verzet, want de aanleg zou zinloos zijn en leiden tot schade aan de natuur. Er wordt onder meer gevreesd voor het naastgelegen Nationaal Park Drentsche Aa.
Gemeentebelangen spreekt zich niet hardop uit voor het transferium, maar lijsttrekker Jacob van Gelder zet er ook niet definitief een streep door. Hij wil ruimte geven aan het openbaar vervoer en ziet dat daarvoor kansen zijn. Tegelijkertijd wil Van Gelder dat er aandacht blijft voor de natuur. Hij ziet wel in dat er iets moet gebeuren. "De op- en afritten zijn er niet veilig, eigenlijk is het levensgevaarlijk."
Zorgen over aantasting van Drentsche Aa
Waar de lijsttrekkers het transferium lang niet allemaal zien zitten, vindt een aanzienlijk deel het wel nodig om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren. Zo noemt D66 het transferium liever een 'vervoershub', waar ruimte is voor openbaar vervoer richting allerlei omliggende steden en dorpen. "We moeten de auto uit", vindt lijsttrekker Els Kardol. "En naar de bus en de fiets."
De geplande parkeerplaatsen noemt GroenLinks-voorman Miguel Ririhena onlogisch, nu het doel is om mensen juist niet de auto in te jagen. "En we roepen allemaal: we zijn de groene long tussen Groningen en Assen. We hebben te maken met natuurgebied Drentsche Aa, en dan gaan wij daar tweehonderd parkeerplaatsen bouwen met de lichtvervuiling die erbij komt? Dat is volgens mij niet noodzakelijk."
Maar daarmee neemt het CDA geen genoegen. Volgens Middendorp werkt de partij met dat standpunt op de onderbuikgevoelens van mensen. Hij blijft erbij dat alles onderzocht is, en er niks aan de hand is wat de komst van het transferium in de weg kan staan.
Gemeenteraadsverkiezingen bij RTV Drenthe
De lijsttrekkers van alle twaalf de Drentse gemeenten krijgen tot en met 15 maart de kans zich te laten zien in een van de RTV Drenthe-verkiezingsdebatten. Vandaag waren de partijleiders in Tynaarlo aan de beurt. Het debat is dagelijks te zien op de website en Facebookpagina van RTV Drenthe, van 15.30 tot 16.10 uur. Dezelfde avond wordt de uitzending meerdere keren herhaald op tv.
Morgen gaan de lijsttrekkers in Midden-Drenthe in discussie over twee actuele thema's in de gemeente. Benieuwd naar alle berichtgeving over de gemeenteraadsverkiezingen? RTV Drenthe heeft een dossier aangemaakt: Drenthe Kiest.