Schaduwverkiezingen op middelbare school Gieten: 'Vroeg beginnen met politiek'

Schaduwverkiezingen op middelbare school Gieten.
Leerlingen van het Dr. Nassau College in Gieten mochten vandaag stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. © RTV Drenthe/Marcel Drent
Op het Dr. Naussau College in Gieten zijn gisteren schaduwverkiezingen gehouden. Alle leerlingen van de middelbare school mochten stemmen op een partij die meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen van de gemeente Aa en Hunze. Op een officiële wijze brachten de leerlingen hun stem uit in een bijbehorend stemhokje.
De schaduwverkiezingen in Gieten zijn onderdeel van een landelijke actie. Meer dan honderd scholen in het voorgezet onderwijs en mbo hebben de komende twee weken hun eigen gemeenteraadsverkiezingen georganiseerd. "We kunnen niet vroeg genoeg met politiek beginnen", vertelt geschiedenisdocent Hendrik Veenstra. "We willen de leerlingen jong kennis laten maken met de democratie en de werking daarvan."

Raar én leuk

Voor de leerlingen is het de eerste keer dat zij mogen stemmen. "Ergens wel raar, maar ook leuk. Je krijgt niet iedere dag de kans om te stemmen", vertelt de 15-jarige scholier Sarah Kuiper. Leeftijdsgenoot Lena Volkmer is het daarmee eens. "Het is natuurlijk niet echt, maar het is wel leuk om te doen. We leren er deze periode heel veel over. We hebben veel informatie gekregen over de partijen en over vier jaar kan ik stemmen. Het is wel fijn om nu alvast te leren hoe het werkt."
Uiteindelijk is de partij Gemeentebelangen de grote winnaar op de school. Met 24 procent van de stemmen eindigen zij bovenaan in de verkiezingen. Benieuwd hoe de verkiezingen op het Dr. Naussau College in hun werk gingen? Bekijk hieronder de video.
Schaduwverkiezingen op middelbare school Gieten: 'Vroeg beginnen met politiek'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl