OM: getuigen in zaak treinkaping De Punt niet beïnvloed

treinkaping de punt
OM: getuigen in zaak treinkaping De Punt niet beïnvloed © Nationaal Archief / Hans Peters - Anefo
Medewerkers van het ministerie van Defensie hebben mariniers die als getuige gehoord zijn in de zaak rond de treinkaping bij De Punt niet beïnvloed. Nabestaanden van twee gedode treinkapers hadden aangifte tegen Defensie gedaan, maar het Openbaar Ministerie concludeert 'na uitvoerig onderzoek door de Rijksrecherche' dat van beïnvloeding geen sprake is geweest. De aangifte is geseponeerd.
Op 23 mei 1977 werd bij De Punt de intercity van Assen naar Groningen gekaapt. Na weken maakten mariniers op 11 juni een einde hieraan, waarbij zes van de negen gijzelnemers om het leven kwamen en twee gegijzelde treinpassagiers. De nabestaanden van kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja denken dat zij onrechtmatig zijn geëxecuteerd, omdat ze al gewond en weerloos waren. Zij spanden daarop een zaak tegen de Nederlandse staat aan voor een schadevergoeding. In juni vorig jaar werd deze zaak ook in hoger beroep door de nabestaanden verloren.

'Ongeloofwaardige verklaringen'

In de civiele procedure zijn mariniers gehoord over die fatale bevrijding. Advocaat Liesbeth Zegveld had eind 2017 namens de nabestaanden van de doodgeschoten Zuid-Molukse kapers aangifte gedaan van beïnvloeding. Volgens Zegveld was er sprake van 'ongeloofwaardige verklaringen' die elf mariniers hadden afgelegd en waren de verhalen op elkaar afgestemd.
De Rijksrecherche heeft onder meer de mariniers gehoord, evenals de toenmalig commandant en zijn plaatsvervanger. Uit het onderzoek blijkt volgens het OM dat 'slechts procedureel' is gesproken over wat de mariniers konden verwachten in de civiele zaak. "Het is niet over de inhoud van de zaak gegaan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl