Heibel om verkiezingsborden in Midden-Drenthe

gemeentehuis Midden-Drenthe stockfoto
Het gemeentehuis van Midden-Drenthe © RTV Drenthe/Petra Wijnsema
In Midden-Drenthe is ophef ontstaan over het aantal verkiezingsborden dat politieke partijen in de gemeente hebben geplaatst. Sommige partijen hebben veel meer borden geplaatst dan is afgesproken. Tijdens spoedoverleg vanmorgen deed burgemeester Cees Bijl de oproep aan de partijen om het aantal borden in overeenstemming te brengen met de vergunning.
De ChristenUnie is een van de partijen die de kwestie heeft aangekaart. "Hoe we erachter zijn gekomen? Een kwestie van tellen", zegt raadslid Henk Heideveld. "Het gaat in ieder geval om het CDA en de twee partijen van Gemeentebelangen. Die zijn duidelijk met veel meer borden aanwezig dan de partijen die zich wel aan de spelregels houden.
"We hebben met elkaar afgesproken dat we niet meer dan 25 borden in de hele gemeente mogen plaatsen. We hebben 23 kernen. Als je dan in een straat 10 borden van een partij tegenkomt weet je het wel. Een van onze fractiemedewerkers telde 23 borden van een partij in Beilen, terwijl er dus 25 in de hele gemeente toegestaan zijn."

Betrouwbaarheid

Het gaat om betrouwbaarheid zegt Heideveld. "We hebben vorige week maandag overleg gehad en met z'n allen afgesproken 25 borden en niet meer. Hoe betrouwbaar ben je als je de dag daarna die afspraak al breekt en veel meer borden plaatst. Dat is ook niet betrouwbaar naar de kiezer toe. Nu is burgemeester Bijl aan de beurt."
Heideveld wil dat de burgemeester gaat handhaven. "Daar is hij voor. Dat gaan we ook vragen in het overleg dat we vanmorgen hebben. Gewoon 25 borden, verder niet. Het gaat om die borden die om een lantaarnpaal staan. Gewoon de tiewrap doorknippen en de borden achter in de auto."
Burgemeester Cees Bijl deed vanmorgen tijdens overleg met de partijen de oproep om het de hoeveelheid borden terug te brengen tot 25, het aantal dat in de vergunning staat. De partijen hebben daar tot en met zaterdag de tijd voor. De borden mogen alleen staan in de kernen van Beilen, Westerbork, Smilde en Bovensmilde.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl