Speciale voetbalvelden in Coevorden liggen er nog niet goed bij

De voetbalvelden in de gemeente Coevorden, zoals bij VV Dalen, moeten nog worden opgeknapt
De voetbalvelden in de gemeente Coevorden, zoals bij VV Dalen, moeten nog worden opgeknapt © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Sportparken in de gemeente Coevorden zijn de afgelopen maanden flink opgeknapt. Oude veldverlichting is vervangen door ledlampen, er is betere toegankelijkheid voor mindervaliden en er is een een gloednieuw speelveld voor veel clubs geregeld.
De gemeente sloot gisteravond het project 'kwaliteitsimpuls sportaccommodaties' af met de verenigingen. Toch is het nog niet helemaal klaar: de bijzondere O2-sportvelden moeten nog aarden. In de kantine van voetbalvereniging NKVV in Dalerpeel werd er gisteravond teruggekeken op de samenwerking tussen de gemeente en de veertien sportclubs.

Nog geen biljartlaken

Twaalf voetbal- en twee korfbalverenigingen ontvingen een bijdrage uit de subsidiepot van vier miljoen euro, door de gemeente in 2019 beschikbaar gesteld. Een aanvullende subsidie verhoogde dat bedrag tot 5 miljoen euro. 1,8 miljoen daarvan ging naar de nieuwe velden, die er vooralsnog niet bij liggen als een biljartlaken.
Betere toegankelijkheid op sportparken was een voorwaarde van de gemeenteraad, net als de duurzamere ledverlichting. Dat laatste kunnen veel verenigingen niet zelf ophoesten. Nieuwe sportvelden was een wens van de clubs zelf.

O2-velden

Er werd een werkgroep in het leven geroepen, met drie leden vanuit de verenigingen. Eddie van der Weide is namens NKVV daarin actief: "In het begin bespraken we met de verenigingen wat we zoal zouden willen. Dat werden kunstgrasvelden, maar bleek veel te duur. Uiteindelijk kozen we voor de zogeheten O2-velden."
O2-sportvelden bestaan uit natuurgras en heeft een onderlaag van lavamateriaal. Het resultaat is een betere afvoer van regenwater en een toplaag die sneller droogt. De velden zijn zo sneller en vaker bespeelbaar en wedstrijden hoeven zo dus minder vaak afgelast te worden.
Toch ondervinden veel clubs problemen met de nieuwe, bijzondere velden, zo geeft Folkert Sinnema van VV Dalen aan. "Bij de oplevering van de velden was de grasmat mooi groen en prima bespeelbaar, maar na een paar wedstrijden verdween het gras en kwam de onderlaag naar boven. Spelers kregen daar last van, omdat de ondergrond dan vrij hard is."
De grasmat ligt er op veel sportvelden nog niet bij als een biljartlaken
De grasmat ligt er op veel sportvelden nog niet bij als een biljartlaken © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Meer clubs herkennen de problemen, die ook bij de werkgroep en de gemeente bekend zijn. Van der Weide denkt dat de velden tijd nodig hebben na twee droge zomers. "Het heeft waarschijnlijk extra beluchting nodig, zodat de wortels zich goed kunnen zetten. Daarnaast moet je deze velden op een andere manier onderhouden."

Verwachting: geen extra kosten

Aannemer Bouma Sport & Groen zegt de verenigingen toe dat het daarbij blijft helpen en de clubs van advies wil voorzien. Sportwethouder Joop Brink vertrouwt erop dat de velden er uiteindelijk goed bij liggen. Hij verwacht dat dat geen extra kosten met zich meebrengt: "Mocht dat toch wel extra geld kosten, dan gaan we kijken of we dat voor de komende twee jaar nog kunnen verrekenen met de verenigingen."
Afgezien van de laatste herstelwerkzaamheden aan de velden kijken gemeente en sportclubs tevreden terug op het project. Doordat corona de sportprogramma's veel stillegde, konden de werkzaamheden sneller uitgevoerd worden, waardoor het nu al grotendeels klaar is, in plaats van eind dit jaar.
"Om ook de komende twintig jaar goed aan sport te kunnen doen, was deze kwaliteitsimpuls echt nodig. Sport en bewegen zijn kerntaken die de gemeente op zich genomen heeft, dus we vinden dat echt belangrijk", sluit Brink af.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl