Rechter verbiedt offroad-evenement in Ruinen

800 crossers op motor of quad rijden de off-roadrit vanuit Eext
Off-road evenement in Ruinen mag niet doorgaan © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Het offroad-evenement van de motorvereniging MC'80 in Ruinen mag zondag niet doorgaan. Dat heeft de rechter vandaag beslist. De gemeente De Wolden heeft onvoldoende gekeken naar de schade die dit evenement kan hebben op de natuur. En is hiervoor geen inspraakprocedure gehouden.
De stichting Natuurbeschermingswacht Meppel spande de rechtszaak tegen de gemeente aan. Die had voordat de vergunning werd verleend als bezwaarmaker moeten worden gehoord. En dat is niet gebeurd.
Dit gebrek valt voor zondag niet meer te herstellen, zei de rechter en hij zette voor nu een streep door dit evenement. Dit tot grote teleurstelling van de motorvereniging. "We blijven met een enorme kostenpost zitten door falend overheidsbeleid", zei Bas Hof van MC'80. Dit jaar zou de 38ste toertocht worden gehouden rondom Ruinen. Volgens Hof krijgen de natuurbeschermers nu munitie om dergelijke evenementen tegen te houden. Geert Starre van de Natuurbeschermingswacht voelt dit verwijt wel. "Het is de overheid die deze chaos veroorzaakt. Deze teleurstelling had voorkomen kunnen worden als wij vooraf aan de besluitvorming waren gehoord".

Hel voor broedende vogels

De natuurbeschermingsorganisatie kaartte bij de rechter aan dat 700 crossmotoren in een bosrijk gebied een hel is voor broedende vogels en ontwakende amfibieën. "Die leven juist daar waar zou worden gereden en worden geheid kapotgereden", zei Starre. En dan is er volgens Starre nog de uitstoot van de hoeveelheid stikstof. "Als dat mag, zouden de boeren met een gerust hart mogen uitbreiden", zei hij tegen de rechter.
Die kwam niet toe aan de inhoudelijke argumenten. De rechter stoorde zich mateloos aan de late besluitvorming van de gemeente. Kort voor het evenement is de vergunning verleend. Een bezwaarprocedure is dan niet meer mogelijk en komt de zaak met stoom en kokend water op het bordje van de rechter terecht. "Waarom zo laat", vroeg hij aan de woordvoerders van de gemeente. Die gaven de schuld aan de coronamaatregelen.

Gevolgen voor volgend evenement?

Het verbod op de toertocht in Ruinen kan gevolgen hebben voor een volgend offroad-evenement. Dat organiseert De Antrappers in de Wijk en wordt een week later gehouden. Dan verschijnen duizend rijders aan de start. Volgens Starre is de vergunning op vergelijkbare wijze verleend. Ook in deze zaak ontbreekt volgens Starre een inspraakprocedure. Volgens de organisatie houdt de provincie en de gemeenten zich in deze zaken niet aan de wet. Het verzoek om een voorlopige voorziening (kort geding) is al ingediend. Wanneer die zaak dient is nog niet bekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl