Wat vind jij: Gemeenten moeten lokale coronamaatregelen mogen nemen

Looproute station Meppel
De ROB wil dat gemeenten meer invloed krijgen op het coronabeleid © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Gemeenten moeten de ruimte krijgen om lokale coronamaatregelen te nemen. Door in de gemeente maatregelen te treffen kan worden ingespeeld op een lokale uitbraak of een evenement met veel bezoekers, stelt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) in het rapport Van crisis naar opgave
Nu het erop lijkt dat het coronavirus een blijvend probleem wordt, wordt er gekeken hoe we hier in de toekomst mee om moeten gaan. Daarom heeft de Tweede Kamer de ROB gevraagd om advies.
De Rijksoverheid moet volgens de ROB gemeenten helpen met het aanpakken van de langetermijngevolgen van de pandemie. Om dat te doen, moeten de overheden de gevolgen van de pandemie en de maatregelen in kaart brengen.
Door de coronacrisis zijn veel bevoegdheden weggenomen bij de gemeente, waardoor de lokale democratie op een afstand van de burger is gekomen, schrijft de ROB. De raad adviseert daarom dat zoveel mogelijk besluiten weer worden genomen waar die democratisch te controleren zijn, in het gemeentelijke bestuur. Nu worden nog veel dingen besloten bij regionaal overleg, terwijl de veiligheidsregio's daar geen bevoegdheden meer voor hebben.

Wat vind jij?

Moeten gemeenten de ruimte krijgen om lokale coronamaatregelen te nemen? Of is dit een taak voor de landelijke overheid?

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl