Als ik de baas zou zijn: aflevering 1

Als ik de baas was
Broer en zus Kevin en Tessa uit Meppel weten al verrassend veel van de gemeente © RTV Drenthe
Hoe maak je mensen in de gemeente een beetje liever? En wat doet een burgemeester eigenlijk? In 'Als ik de baas zou zijn' leggen broer en zus Kevin en Tessa uit Meppel samen met tweeling Liam en Lenn uit Dwingeloo uit hoe ze denken over de gemeentepolitiek.
In het decor van de oude statenzaal van het Drents museum komen we te weten wat kinderen in hun hersenpannetje allemaal al hebben opgeslagen. "De gemeente is de baas van een dorp", weten Liam en Lenn bijvoorbeeld zeker. En de burgemeester? "Die keurt allemaal dingen goed", vult Kevin aan. Tessa weet al de gemeente 'allemaal problemen oplost en ervoor zorgt dat nieuwe huizen worden gebouwd'.
De kinderen kijken net even anders naar bepaalde vraagstukken. Zo hebben zij wel een oplossing voor auto's die voorbij scheuren op drukke plekken in de Drentse gemeenten. "Misschien gewoon de auto's niet zo snel maken", tippen Liam en Lenn de beleidsmakers. En hoe je inwoners van de gemeente vriendelijk houdt? "Meer feestjes houden. Of een bosje bloemen brengen."