Gemeente Emmen trekt twee ton uit voor kwetsbare ouderen: 'Eenzaamheid ligt op de loer'

Drentse ouderenzorgorganisaties gaan samenwerken.
Emmen trekt extra geld uit voor kwetsbare ouderen © Pixabay
De gemeente Emmen trekt 200.000 euro uit voor kwetsbare ouderen. Dit geld komt uit het corona-steunpakket van de overheid. Volgens de gemeente hebben kwetsbare, thuiswonende ouderen na de afgelopen coronaperiode extra aandacht nodig op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn. Een derde van de oudere inwoners van de gemeente Emmen is kwetsbaar. De verwachting is dat het aantal ouderen tot 2035 blijft stijgen.
Volgens de gemeente komt dat signaal binnen via huisartsen, welzijnsorganisaties, ouderenraden en de Vereniging van Drentse Gemeenten. Het college van Emmen heeft daarom besloten het bedrag van 200.000 euro de komende drie jaar in te zetten om de situatie van thuiswonende ouderen te verbeteren

'Eenzaamheid ligt op de loer'

"Voor de thuiswonende ouderen was het in de afgelopen coronaperiode extra moeilijk om mee te kunnen doen aan het maatschappelijke leven", zegt wethouder Robert Kleine. "Eenzaamheid ligt dan al snel op de loer, maar er kunnen bijvoorbeeld ook problemen op het gebied van gezondheid ontstaan."
De nadruk ligt op positieve gezondheid, aldus Kleine. "Gezamenlijk kijken huisartsen, wijkverpleegkundigen, specialisten ouderengeneeskunde en sociaal werkers samen met de ouderen welke ondersteuning nodig is."

'Twintig tot 35 procent kwetsbaar'

Welzijnsorganisatie Sedna voert dit in de gemeente Emmen uit in de dorpen en wijken. Via hun huisarts kunnen inwoners er terecht. Per huisartsenpraktijk is momenteel 20 tot 35 procent van de 75-plussers kwetsbaar, bijvoorbeeld door lichamelijke, psychische of sociale problemen. "Het is belangrijk dat we oog hebben voor deze grote groep inwoners", vertelt Kleine. "Daarom organiseren we deze hulp dichtbij de ouderen in hun eigen dorp of wijk."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.