Vier miljoen subsidie om Dalen aardgasvrij te maken

zonnepanelen
Monteurs leggen zonnepanelen aan op een dak © ANP/Hollandse Hoogte/Venema Media
De gemeente Coevorden krijgt vier miljoen euro om Dalen aardgasvrij te maken. Dat maakte minister Hugo de Jonge van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening vandaag bekend.
Het is de bedoeling om het dorp uiterlijk in 2040 en zoveel mogelijk al in 2030 van het aardgas af te hebben.
Coevorden heeft vorig jaar bij het Rijk een aanvraag ingediend voor de subsidie. Voor de aanvraag is door de gemeente, gezamenlijk met de werkgroep Duurzaam Dalen, een plan opgesteld met daarin de stappen en mogelijkheden om Dalen van het aardgas af te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door woningen goed te isoleren, warmtepompen, zonnepanelen en zonnecollectoren te plaatsen en installaties beter in te regelen.

'Flinke stappen zetten'

Wethouder Jeroen Huizing: "We willen en moeten in de toekomst minder afhankelijk zijn van aardgas, energie besparen en minder CO2 uitstoten. Daarom moeten in 2050 alle woningen en gebouwen in Nederland van het aardgas af zijn. Met het geld dat we voor Dalen krijgen kunnen we flinke stappen zetten. Voorwaarde is wel dat inwoners er zelf aan toe zijn om aan de slag te gaan. Dat kan bijvoorbeeld op het moment dat er een nieuwe cv-ketel moet komen of als inwoners hun huis gaan verbouwen."
In april en mei zijn er informatiebijeenkomsten voor inwoners uit Dalen. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen de inwoners te horen wat de plannen zijn en hoe het traject gaat lopen.

Roderwolde grijpt mis

Roderwolde greep juist naast een miljoenensubsidie. Eind 2021 diende de gemeente Noordenveld namens Energiek Roderwolde een aanvraag in, onder andere om een warmtenet in de dorpskern aan te leggen. In totaal zijn slechts 14 van de 47 ingediende aanvragen geselecteerd als proeftuin.
"Ondanks de afwijzing gaat Energiek Roderwolde samen met de inwoners verder met het verduurzamen van hun omgeving", meldt de gemeente. "De gemeente en Energiecoöperatie Noordseveld blijven ze hierbij ondersteunen binnen het project Energieke Buurten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl