Gemeente Emmen maakt zich klaar voor opvang 300 vluchtelingen uit Oekraïne

Laatste dag Fletcher Hotel Emmen
Het voormalig Fletcher Hotel in Emmen © RTV Drenthe/Marcel Drent
In de gemeente Emmen is in Parc Sandur en het voormalig Fletcher hotel plaats voor in totaal 300 vluchtelingen uit Oekraïne. Wanneer de eerste vluchtelingen aankomen is nog niet bekend. "We bereiden ons voor op de vraag, we wachten af hoe de gecoördineerde instroom gaat lopen", zegt wethouder Raymond Wanders. "Het kan nog een aantal dagen duren, maar we kunnen eigenlijk elk moment de helpende hand bieden."
Normaal gesproken verloopt de opvang van asielzoekers via het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), maar in het geval van Oekraïne zijn gemeenten verantwoordelijk. "Het Rijk heeft de veiligheidsregio's opdracht gegeven om de opvang te realiseren. En de veiligheidsregio's bestaan uit gemeenten en Drenthe moet duizend plekken regelen. En dan gaat het niet alleen om de plekken, maar we moeten ook onderdak, begeleiding, medische zorg, financiële ondersteuning en onderwijs verzorgen", aldus Wanders

Magnetrons en koelkasten

Het is een hele klus, maar Wanders heeft er vertrouwen in dat het goed komt. "We hebben een slagvaardige organisatie en ook veel aanbod van hulp uit de samenleving die we proberen te coördineren. Maar er komt veel op ons af. We moeten veel praktische zaken regelen: hoe voorzien we die mensen in hun levensonderhoud, hoe gaan ze eten, hoe gaan ze koken? We moeten magnetrons, koelkasten leveren en communicatiemiddelen. Ze moeten ook geld hebben om boodschappen te doen. Ze zijn vaak met niks vertrokken deze kant op."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.