Bijna 700 Drentse gastgezinnen voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Vluchtelingen
Meer dan twee miljoen Oekraïners zijn op de vlucht geslagen © Louisa GOULIAMAKI / AFP
Opvangorganisatie Takecarebnb heeft tot nu toe 686 aanmeldingen binnen gekregen van gastgezinnen uit Drenthe. In heel Nederland stellen in totaal 25.000 gastgezinnen onderdak beschikbaar.
Takecarebnb, een organisatie die sinds 2015 vluchtelingen koppelt aan Nederlandse gastgezinnen, laat weten dat een groep van 75 vrijwilligers druk bezig is met het screenen van de gastgezinnen. Gastgezinnen moeten daarvoor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) laten zien. "Als gastgezinnen die niet willen of kunnen laten zien, dan gaat de opvang niet door", aldus een woordvoerster van Takecarebnb.

'Goed gevoel'

Verder is het belangrijk dat de vrijwilligers een 'goed gevoel' hebben bij het aangemelde gastgezin. Daarvoor nemen de vrijwilligers de tijd via een telefonisch gesprek. "Onze mensen die dit al jaren doen hebben daar ervaring mee", aldus de woordvoerster. Gastgezinnen worden verder ook gevraagd naar de ruimte die ze in huis hebben voor opvang, vanaf wanneer mensen kunnen worden opgevangen en of Oekraïners bijvoorbeeld een huisdier kunnen meenemen.
Takecarebnb verzorgt als onderdeel van het samenwerkingsverband met Leger des Heils, Rode Kruis, VluchtelingenWerk en NLvoorElkaar de registratie en screening van gastgezinnen. De bedoeling is dat vluchtelingen zich bij de gemeente kunnen aanmelden voor particuliere opvang, waarna vrijwilligersorganisatie NLvoorelkaar deze hulpvragen 'uitzet' op haar platformen. Wanneer de vluchtelingen bij goedgekeurde gastgezinnen terechtkunnen is nog niet bekend.

Meer initiatieven

Andere initiatieven, zoals Room for Ukraine, zijn vooralsnog van plan de plaatsing en screening zelf op zich te nemen. Room for Ukraine laat weten landelijk ruim 9600 bedden aangeboden te hebben gekregen op ongeveer 3600 locaties.
Ook hoe lang de vluchtelingen bij de gastgezinnen blijven is niet duidelijk. Het Rode Kruis laat weten dat nog wordt bekeken hoe de gastgezinnen het beste begeleid kunnen worden bij de opvang van soms misschien getraumatiseerde vluchtelingen.

Adviezen voor gastgezinnen

Bij het opnemen van vluchtelingen in huis komt veel kijken, waarschuwt Takecarebnb. De organisatie geeft daarom adviezen aan gastgezinnen. Zo adviseert de club om de opvang niet alleen te doen. Beter is een kring met vrienden, buren en familie te vormen. "Zorg samen voor huisvesting en begeleiding. Niemand weet hoe lang het gaat duren en samen hou je het langer vol." Nog een advies is zaken bespreekbaar te maken. "Hoe minder ingeslikt, hoe minder kans op misverstanden of irritatie."
Bied de gast privacy, een ruimte waar hij of zij zich kan terugtrekken, luidt nog een tip. En: "Wees niet verbaasd als de gast veel op zijn of haar telefoon kijkt, want het nieuws uit Oekraïne en contact via social media zijn heel belangrijk." Gastgezinnen moeten zich verder realiseren dat gasten vermoeid, boos, teleurgesteld en angstig kunnen zijn, dus: "wees tolerant". Als er tekenen zijn van overspannenheid kan mogelijk professionele hulp worden ingeschakeld.
Over praktische zaken zoals eten, douchen en de sleutel dienen duidelijke afspraken worden gemaakt. Schroom niet om wederdiensten te vragen, aldus Takecarebnb, zoals koken of oppassen. "Het geeft je gast een fijn gevoel iets terug te kunnen doen."
WMD Hoogeveen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl